Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Ρυζόγαλο καλοκαιριάτικα???



Μάλιστα, ρυζόγαλο καλοκαιριάτικα!!! 
Το έχω τάξει στον φίλο μου
Θαυματουργό σας λέω.
Πλήρης τροφή για όλες τις περιπτώσεις.



 Χρειαζόμαστε ένα κιλό γάλα, μία κούπα ρύζι και μία ζάχαρη, 
δηλαδή από 150γρ. Κανέλα σκόνη και ξυλαράκι. 
Ένα κουταλάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια.


 Βράζουμε σιγά το ρύζι σε τόσο νερό
όσο να το σκεπάζει καλά, μαζί με το ξύλο κανέλας.
Ωπ! ξέχασα, και μια πρέζα αλάτι.
Γεια σου ρε ΦΟΥΛΗ που το θύμισες.
Το αλάτι πάει παντού γιατί "νοστιμίζει" ακόμα και στο ρυζόγαλο.


 Όταν το ρύζι πιει σχεδόν όλο το νερό


 ρίχνουμε το γάλα


 και την ζάχαρη.
Βράζουμε πάντα σε σιγανή φωτιά -προσοχή γιατί φουσκώνει- 
και ανακατεύουμε πότε πότε.
Περίπου σε μισή ώρα το ρυζόγαλο έχει πήξει.


Δύο λεπτά πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά,
ρίχνουμε το άνθος βανίλιας διαλυμένο σε ελάχιστο νερό.
Ανακατεύουμε ένα λεπτό ακόμα και είναι έτοιμο.


 
Σερβίρουμε  με μπόλικη κανέλα 
και καταναλώνουμε αφού κρυώσει στο ψυγείο.
Σκεπάστε με σελοφάν για να μη στεγνώσει και ξεραθεί από πάνω.
Μη λυπηθείτε την κανέλα γιατί εκτός από μοναδικό άρωμα,
έχει και εκπληκτικές ιδιότητες.
Είναι θαυμάσια ευκαιρία να τις γευτούμε.
Όσο ωραίο είναι το χειμώνα ζεστό,
άλλο τόσο είναι δροσερό το καλοκαίρι.
Καλή επιτυχία όταν το φτιάξετε.



Καλοκαιριάτικα ακριβώς δεν είναι πλέον,
αλλά ....... ακόμα είναι Αύγουστος.







Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Ξυπολυταρία τέλος.

Κάπου στα μέσα της Άνοιξης βγαίνουν οι σαγιονάρες 
και περιφέρονται στην αυλή.
Προς το τέλος της όμως αρχίζει η ξυπολυταρία.
Τις παρκάρω στην είσοδο και χρησιμοποιούνται 
μόνο για το μποστάνι και το αυτοκίνητο.
Έτσι αρχίζει το απόλυτο καλοκαίρι.
Το καλύτερό μου να τριγυρνώ ξυπόλυτη 
στην καθαρή αυλή και στο γκαζόν.
Το πρωί και το βράδυ, ευχάριστα δροσερά.
Το μεσημέρι, πυρωμένα κάρβουνα
και το απόγευμα με τα ποτίσματα, πλατσούρισμα στα νερά.
Γνήσιο καλοκαίρι.
Όμως, στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου
έρχεται  πάντα η πρώτη ένδειξη αλλαγής.
Νωρίς το πρωί και μετά το σούρουπο,
η αυλή αναδίδει άρωμα παραπανίσιας δροσιάς
και η ξυπολυταρία δεν είναι τόσο ευχάριστη.
Στην αρχή αντιστέκεσαι προσπαθώντας να κρατήσεις
τις αισθήσεις του καλοκαιριού.
Ανέχεσαι το ρίγος και επιμένεις ξυπόλυτη στο ραντάκι.
Σε λίγο όμως υποκύπτεις στις σαγιονάρες και σε ένα ζακετάκι.


Αν και προτιμώ το καλοκαίρι από το χειμώνα,
μου αρέσει να αισθάνομαι αυτή τη μυρωδάτη αλλαγή
που ένοιωσα σήμερα στις 6 το πρωί,
αλλά και το βράδυ με το ζακετάκι στην πλάτη.

Χαίρομαι αυτό το φαινόμενο όπως και τον ήλιο,
που άρχισε την αντίστροφη πορεία του προς τις δύσεις του χειμώνα,
 πιο κοντά στο νοτιά.
Πόσο βαρετή θα ήταν η ζωή μας αν δεν υπήρχαν οι αλλαγές.
Ας είναι όμως ευχάριστες.



Ιούλιος



Μάϊος


Μάρτιος


 
Φεβρουάριος

Δεκέμβριος


Η πορεία του γίνεται σε αυτή τη διαδρομή.




Φθινοπωρινή μελαγχολία; Πιθανόν.
Πάντως η ξυπολυταρία τελείωσε.
Το καλοκαίρι όμως όχι ακόμα.










Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Όταν μαγειρεύει ο γιος μου....





....μας ακούει η γειτονιά!!!



Τίποτα συγκλονιστικό και νέο.
Φαρφάλε με σάλτσα και τυρί.

Πρώτα ανοίγει το ράδιο, διαλέγει μουσική, 
δίνει ένταση και ..... ξεκινάει.
Τσιγαρίζει ψιλοκομμένο κρεμύδι, σκόρδο και πιπεριά.
Τα σβήνει με λευκό κρασί
και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνει φρέσκια ντομάτα.
Προς το τέλος αλατοπιπερώνει  και λίγο πριν αποσύρει ρίχνει ρίγανη.
Σερβίρει σε μεγάλο πιάτο με μπόλικη σάλτσα και τυρί.
Σας είπα, τίποτα συγκλονιστικό και νέο αλλά.....
 πιο νόστιμη σάλτσα δεν έχω φάει!!!



Εκείνος ετοίμασε το φαγητό κι εγώ χωρίς κούραση ένα γλυκάκι,
απόλυτα καλοκαιρινό και Ελληνικό.


Το γνωστό υποβρύχιο με γεύση μαστίχας.




Δώστε ένταση σε ό,τι κάνετε.
Καλά να περνάτε.












Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Σε δύση και ανατολή.


Στη δύση... ευαίσθητη οριογραμμή.

 Στην ανατολή... ασήμι.









Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Με άρωμα λεβάντας...













  κάνω και εγώ διακοκές (λέμε τώρα).
Μισή ώρα το πρωί και άλλο τόσο το βραδύ.
Και δόξα τω Θεώ.



Καλές διακοπές σε όσους φεύγουν τώρα.
Να περάσετε καλά γιατί ..... από Αύγουστο χειμώνα....


Καλό μήνα.