Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Αγκάλη και Σαρακήνικο!!!




Από μία καταπράσινη


πευκόφυτη διαδρομή


σε μία καταγάλανη θάλασσα


με απέραντη ακτή.


Από τη μία


ωωως την άλλη άκρη


πεντακάθαρο νερό και βοτσαλάκι
σε όλο το μήκος και πλάτος της.


Απαραίτητο συμπλήρωμα τέρψης


στην Αγκάλη της Αγίας Άννας, στη Β. Εύβοια.


 Και μετά στο Σαρακήνικο στην μία άκρη της ακτής


 σε ένα εκπληκτικό όρμο αφανή από τα βαθιά


 όπου το κύμα έχει κροταλίσει και σμιλέψει τόσο καλά τις πέτρες,



όπου έχει κάνει φωλιά για ερωτευμένους


και ποτίζει με την αρμύρα του την άγρια ομορφιά.



Στο δείλι το μονοπάτι σε οδηγεί



 να θαυμάσεις



μια εξαίσια σμαραγδένια λίμνη



σε έντονους χρωματικούς τόνους.



Και την αυγή


 όταν το φως του ήλιου


γλυκάνει τα χρώματα


κάθεσε λίγο


 να χορτάσεις γαλάζιο θάλασσας το μάτι


και φως ανατολής την ψυχή.







Στους φίλους μας.....






Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν απλώνεις τραχανά πρέπει να έχει βοριαδάκι.....


Για να στεγνώσει καλά και να το αποθηκεύσουμε για τον χειμώνα.


Για να δούμε όμως πώς φτιάχνεται.
Βράζουμε 1.5λιτ. γάλα (πρόβειο, κατσικίσιο ή μισό μισό) και μόλις φουσκώσει
σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε 1κ.σ. αλάτι και 500γρ. σπασμένο σιτάρι.
Κατά τον βρασμό προσέχουμε να μην φουσκώσει το γάλα και χυθεί,
καθώς και να μην πιάσει, γιατί ο τραχανάς θα μυρίσει καμμένο.


Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το γάλα 
και να γίνει ομοιογενές, ελαφρώς σφιχτό μείγμα.
Ρίχνουμε πιπέρι (το οποίο φέτος ξέχασα αλλά δεν πειράζει)



Όταν κρυώσει το μείγμα το "περνάμε" από το κατάλληλο κόσκινο


και έχουμε έτοιμο ψιλοτριμμένο γλυκό τραχανά.


************


.....και όταν κάνεις το κουσκούς πρέπει να έχεις όρεξη!

 Υπομονή



Εργαλεία
Ξύλινη λαξευτή σκάφη και κόσκινο τρυπητό



 Υλικά
1.5 λίτρο γάλα (πρόβειο, κατσικίσιο ή μισό μισό) 8 αυγά, 
100γρ τραχανά ή σιτάρι σπασμένο, 3κιλά αλεύρι σταρένιο.


Ας δούμε πώς φτιάχουμε και αυτό.
Κάνουμε την αρχή με λίγο σπασμένο σιτάρι.


Ρίχνουμε μία χούφτα αλεύρι


 και δουλεύουμε τα χέρια κυκλικά σε όλη την επιφάνεια της σκάφης.


Μετά από 5-6 κυκλικές κινήσεις
ρίχνουμε ελάχιστο από το μείγμα αυγών - γάλακτος,
περίπου μία-δύο κουταλιές σούπας, 
ανάλογα με την ποσότητα του παρασκευασμένου υλικού
και συνεχίζουμε το δούλεμα.


 Όταν το υλικό πολλαπλασιαστεί


δηλαδή μεγαλώσουν τα κουσκουσάκια στο επιθυμητό μέγεθος,


 το περνάμε από το κόσκινο, οπότε το έτοιμο κουσκούς θα μείνει μέσα
ενώ το μικρό κουσκουσάκι θα πέσει πάλι στην σκάφη για την συνέχεια.


(Φέτος έκανα δύο δόσεις, μία παρέα με τις εξαδέλφες για να το μάθουν
και μία μόνη μου την επόμενη μέρα αφού είχα περισσευούμενο υλικό.)


Το αδειάζουμε σε τραπεζομάντιλο να στεγνώσει
και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.


Όταν στεγνώσει καλά



το τσουβαλιάζουμε :)
και περιμένουμε τον χειμώνα.


Το κουσκούς θέλει υπομονή, όρεξη, εργαλεία και καλά υλικά.
Αυτές οι δουλειές γίνονται τέλος καλοκαιριού για να πούμε 
"Από Αύγουστο -καλό- χειμώνα........"



Eδώ θα δείτε ένα σχετικό βιντεάκι από παλαιότερη παρασκευή, όταν πρωτοάνοιξα το blog.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται κάθε φορά, μέχρι και το ίδιο τραπεζομάντηλο :)









Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα τσαμπί λουλούδια γεμάτο με ευχές!


















Καλό μήνα

Καλό Φθινόπωρο


Αχχ! Καλοκαιράκι που φεύγεις......
Κρατήστε λίγο στα χέρια σας και στην ψυχή σας, 
θα μας χρειαστεί τον χειμώνα που προμηνύεται βαρύς.