Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

παραδοσιακό κουσκούς

Όχι που λέγεται αλλά που τρώγεται.
Το κουσκούς είναι ένα χειμωνιάτικο κυρίως φαγητό και όταν είναι χειροποίητο, είναι πεντανόστιμο. Έτσι, για να μη χάνεται η παράδοση, ας δούμε πως παρασκευάζεται.Κατσικίσιο γάλα, φρέσκα αυγουλάκια, αλεύρι, αλάτι και σπασμένο στάρι ή τραχανάς είναι τα υλικά.Απαράιτητα όμως είναι η εδική σκάφη και το κατάλληλο κόσκινο. Ξύλινη λαξευτή σκάφη, με κοίλο το εσωτερικό και κόσκινο με τρύπες, όχι με σύρμα.
Βάζουμε λίγο στάρι στη σκάφη και ρίχνουμε εναλλάξ μια χούφτα αλεύρι και μια κουταλιά από το μίγμα αυγών κα γάλακτος.Με την προσθήκη των υλικών και δουλεύοντας κυκλικά τα χέρια, σιγά σιγά δημιουργούνται μικρά μπαλάκια ή κουσκουσάκια.Όταν κάποια φτάσουν στο επιθυμητό πάχος, βάζουμε όλο το υλικό στο κόσκινο. Τότε τα ψιλά και ανέτοιμα πέφτουν, ενώ τα μεγαλύτερα μένουν σ' αυτό.


Αδειάζουμε τα έτοιμα να στεγνώσουν και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα.Με υπομονή, μεράκι και αγάπη για τους δικούς σου ανθρώπους, μπορείς να φτιάξεις κιλά.
Θα σας φιλέψω διαδικτιακά, στο τραπέζι με το φαγάκι αυτό.

=============

Λέτε το κους κους ως κουβεντούλα και το κουσκουσάκι ως χαρακτηρισμός για το χιόνι, να βγήκε από αυτό το χειροποίητο ζυμαρικό?
Καλό χειμώνα.


6 σχόλια:

Thalassenia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Thalassenia είπε...

Φίλοι που βλέπετε, παρακαλώ παραβλέπετε τα λάθη και τις ατέλειες. Δεν ξέρω αν είναι δικό μου λάθος ή του bloger, οι ανόμοιες γραμματοσειρές.
Έεεεεεεχω πολλά ακόμα να μάθω. Ευχαριστώ αν είστε εδώ.

epikuros είπε...

Ευχαριστώ πολύ για το μάθημα.
Εξαιρετικό.
Σαν καλός μαθητής θα σ' ενημερώσω για το αποτέλεσμα.
Καλοφάγοτο το ξκους - κους, με φίλους και...περαστικούς.

Thalassenia είπε...

epikuros
Πετυχημένο το δίστιχο, θα το θυμάμαι.
Εύχομαι γαλήνη και ηρεμία στη ζωή σου.

Eri είπε...

Θαλασσένια με έσωσες!
Αλλά θέλω να σε ρώτήσω στο μείγμα με τα αβγά, ποσα αβγα βάζεις και πόσο γάλα?
Δεν βλέπω ποσότητες...

Φιλάκια

Thalassenia είπε...

Eri
Σε μία αναδρομή στο παρελθόν είδα το σχόλιο ερώτηση και έστω πολύ αργά σου απαντώ.
Θέλουμε ενάμιση κιλό γάλα, 8 αυγά, 1 κουταλιά σούπας αλάτι, 250γρ.σπασμένο στάρι ή τραχανά, 4 κιλά αλεύρι σταρίσιο. Τα υλικά αυτά δίνουν περίπου 4-5 κιλά κουσκούς. Επίσης τα αυγά μπορεί να είναι και περισσότερα.
Κάλιο αργά παρά ποτέ.
Φιλια.