ή συνταγές διάφορες.
Τι νοικοκυρά θα ήμουν αν δεν είχα ποδιά επαγγελματία μάγειρα;
Τι νοικοκυρά θα ήμουν αν δεν είχα ποδιά επαγγελματία μάγειρα;
Αν μέσα στο καλοκαίρι δεν έκανα τις ετοιμασίες του χειμώνα;
Μαρμελάδα ροδάκινο.
Αν θέλουμε ρίχνουμε την ζάχαρη από βραδύς να βγάλουν χυμό.
Τότε όμως φροντίζουμε να τα καλύπτει για να μη μαυρίσουν.
Προτιμώ να τα αφήνω μεγάλα κομμάτια
και καθώς βράζουν να τα πολτοποιώ με το εργαλείο του πουρέ.
Έτσι έχει μέσα μικρά κομματάκια φρούτου και την γεύεσαι καλύτερα.
Ξέρετε εσείς 1-1. Καλά, μη φωνάζετε είναι πολύ η ζάχαρη!!!
Βάλτε 800gr ζάχαρη, 1 κιλό ροδάκινο.
Προλαβαίνετε, υπάρχουν ακόμα ροδάκινα.
Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξα το βερίκοκο στην αρχή του καλοκαιριού.
***********
Τι νοικοκυρά θα ήμουν χωρίς σταφίδα γλυκό;
Με βανίλια και λεμόνι.
Προτιμώ να χρησιμοποιώ λεμόνι και όχι ξινό.
Αυτό δεν χρειάζεται να μείνει με την ζάχαρη
γιατί θα βγάλει χυμό από μόνο του.
500gr ζάχαρη, 1 κιλό σταφίδα.
Αν το σερβίρετε με γιαούρτι είναι πολύ ωραίο επιδόρπιο.
Όμως βρήκα το βάζο εμφανώς κατεβασμένο.
Τον ρωτάω τι έγινε το γλυκό; Γελούσε κάτω από τα μουστάκια του.
Ήταν που ... δεν ήθελε να φτιάξω
κι εγώ που έβαλα λεμόνι μη τυχόν και ζαχαρώσει.
Λες και θα προλάβαινε!!!
Για του λόγου το άληθές κοίταξα το βάζο πριν την ανάρτηση.
Το εμφανώς κάντε το... εντελώς.
Πάμε γι άλλο.
Τον ρωτάω τι έγινε το γλυκό; Γελούσε κάτω από τα μουστάκια του.
Ήταν που ... δεν ήθελε να φτιάξω
κι εγώ που έβαλα λεμόνι μη τυχόν και ζαχαρώσει.
Λες και θα προλάβαινε!!!
Για του λόγου το άληθές κοίταξα το βάζο πριν την ανάρτηση.
Το εμφανώς κάντε το... εντελώς.
Πάμε γι άλλο.
************
Η χαρά της νοικοκυράς τα γλυκά.
Μάλιστα, μικρό, πολύ μικρό τρυφερό μελιντζανάκι.
Μάλιστα, μικρό, πολύ μικρό τρυφερό μελιντζανάκι.
Τώρα που βαρεθήκαμε να τρώμε τις μελιντζάνες σε φαγητό,
μπορούμε να τις φτιάξουμε γλυκάκι.
30 κομμάτια, 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό,
βανίλια, κανέλα, λεμόνι, αμύγδαλα.
Αυτό θέλει ένα κόπο παραπάνω.
Το βάζουμε μισή ώρα σε λίγο νερό με πολύ λεμόνι.
Το χαράζουμε στη μέση και το ζεματάμε δύο φορές.
Αφού κρυώσει το γεμίζουμε με αμύγδαλο
και το ρίχνουμε στο σιρόπι που βράζει.
Στο σιρόπι έχουμε τη βανίλια, το ξύλο κανέλας και μισό λεμόνι χυμό.
Το αμύγδαλο απαραίτητο διπλό και τριπλό. Μη το λυπηθείτε.
Να πω την αλήθεια αυτό το βάζο πήγε στην Θάσο,
αλλά οι μελιτζανιές θα είναι γεμάτες ως τα Χριστούγεννα.
αλλά οι μελιτζανιές θα είναι γεμάτες ως τα Χριστούγεννα.
Ήδη μαζεύω φρέσκα κάθε μέρα.
************
Όχι μόνο γλυκό αλλά και τουρσί μελιντζανάκι.
Πιπεριές υπάρχουν πολλές, τα τελευταία ντοματάκια του κήπου,
σέλινο, καρότο, και ψιλοκομμένο σκόρδο.
Χαράζουμε τις μελιτζάνες, τις γεμίζουμε και τις δένουμε με το σέλινο.
Γεμίζουμε τις πιπεριές και τα βράζουμε για λίγο
σε μείγμα 3 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι ξύδι, λίγο αλάτι.
Το δοκιμάσαμε προχθές με τσίπουρο Θασίτικο,
παρέα με τον κυρ-Κώστα που μας ήρθε.
Καλό έγινε, πετυχημένο.
Καλό έγινε, πετυχημένο.
Όταν πιάσει κρύο θα σας πω για τον φίλο κύριο Κώστα
και τι καλούδια μας έφερε.
************
Η νοικοκυρά που λέτε σταματημό δεν έχει.
Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό.
Αυτό κι αν έχει φασαρία.
Γι αυτό εδώ βοήθησε ο σύζυγος με το παραπάνω.
Μη πάρω όλη τη δόξα.
80 κιλά ντομάτα, εεεε θέλει χέρια για να γίνει σαλτσούλα.
Όχι όλα σε μια μέρα. Σταδιακά.
Τις πλύναμε, τις ζεματίσαμε και τις ξεφλουδίσαμε.
Βγάλαμε τα πολλά σποράκια και τις πέρασα στο μίξερ.
Έβρασα τον πολτό αρκετή ώρα
και προς το τέλος έριξα λίγο ζάχαρη, αλάτι και φύλλα βασιλικού.
Όπως είναι καυτή την βάζουμε σε γυάλινα βάζα
που έχουμε αποστειρώσει στον φούρνο για μισή ώρα.
Καλύπτουμε την σάλτσα με λίγο ελαιόλαδο.
Κλείνουμε και τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα
σε 3-4 δάχτυλα νερό που βράζει.
σε 3-4 δάχτυλα νερό που βράζει.
Τόσο όσο το στόμιο να είναι καλά μέσα στο νερό.
Σε δύο λεπτά βγάζουμε προσεκτικά ένα ένα
και ακούμε αν παίρνει το βάζο αέρα.
Αν ναι το ανοίγουμε, το κλείνουμε καλύτερα
και το βάζουμε πάλι στο νερό για έλεγχο.
Όταν δεν θα ακούμε τίποτα βγάζοντάς το από το νερό,
είναι έτοιμο για αποθήκευση.
Εκτός ψυγείου φυσικά.
Διατηρείται περισσότερο από χρόνο και είναι έτοιμη για φαγητό.
Σας το συνιστώ έστω και για μικρότερη ποσότητα,
γιατί έτσι υπάρχει έτοιμη σαλτσούλα ανα πάσα στιγμή.
γιατί έτσι υπάρχει έτοιμη σαλτσούλα ανα πάσα στιγμή.
Αυτά και άλλα πολλά έγιναν το καλοκαίρι.
Γι αυτό καμαρώνει η ποδιά σαν γύφτικο σκεπάρνι.
Για να μη νομίζετε ότι όλο στις θάλασσες γυρίζω και στις ακρογιαλιές.
42 σχόλια:
Τι μου θύμισες τώρα; Το μελιτζανάκι γλυκό το έφτιαχνε η μητέρα μου οταν είμουν παιδί. Μόλις τελειώσω στέλνω
παραγελία γρήγορα.
Τη μαρμελαδα ροδάκινο όμως θα την φτιάξω εγώ.
καλό βράδι
Άξια-Άξια.
Κούραση δε λέω αλλά μένει η ικανοποιήση και η ευχαρίστηση του άρτιου αποτελέσματος.
Μπράβο και στο σύζυγο για τη χείρα βοηθείας.
Καλοφάγωτα!!
Σαλτσούλα φτιάχνω κι εγώ όταν βλέπω τις ντομάτες να χάνουν την ζωντάνια τους..
το μελιτζανάκι το ζήλεψααααααααααα!!!
έχω ένα πάθος μαζί του..
μπράβο, το έχω πεί..
είσαι μαστόρισσα !!
καλησπέρα :)
Όλα καταπληκτικά, αλλά, βρε παιδί μου, 80 κιλά τομάτα;
Θα πρέπει να έβγαλες 20-25 κιλά σάλτσα!
Μέχρι που μπορείς να κολυμπήσεις μέσα!
Καλοφάγωτα .... και του χρόνου!
Καλό βράδυ.
Πρέπει να αλλάξεις φωτογράφο...
Σου 'κοψε το κεφάλι!!!:-)
vasiliki
Είναι ωραίο να υπάρχουν τέτοια καλούδια στο σπίτι, της νοικοκυράς όχι του ζαχαροπλάστη.
Σ΄ευχαριστώ.
Παπαστρατής
Ας είναι καλά βοήθησε!!!
Ευχαριστώ Ιωάννη.
Ευρύνοος
Ομολογώ ότι ένα γλυκάκι σας το χρωστώ.
Καλό βράδυ.
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
Μία η Κλεοπάτρα στο γάλα και μία εγώ στη σαλτσούλα.
Αλλά δεν αγοράζω κονκασέ καλέ μου ΔΥΣΠΙΣΤΕ και τοματοχυμό, μέχρι να ξαναβγούν οι φρέσκες.
Πέρυσι τα 60κ. δεν καλοέφτασαν.
Σ΄ευχαριστώ πολύ.
Παπαστρατής
Πειραχτήρι, καιρό είχες να χτυπήσεις!!!
Καλό ξημέρωμα.
Εγώ έχω μιά απορία...
...πότε τα προλαβαίνεις όλα τα απίθανα αυτά καλούδια και.... ρίχνεις και την καλοστημένη ανάρτησή σου!!!
Φιλιά και αγάπη!
-Συμπαραστέκομαι στον επιδρομέα που ξαλαφρώνει τα βάζα(τους "κουκάδες",στο ιδίωμα του ΑΠΟΥΡΩ),ασκω το αθλημα παιδιόθεν:)) όμως επειδή τα χόρτασα τα σπιτικά σιροπια,τώρα κανω επιδρομές σε ό,τι γλυκό φυλάσσεται εντος του ψυγείου,κι ας πάρει το ζαχαρο φωτιά!:))
-Μελιτζανάκι τουρσί;;;Ο αριστος μεζες για τσίπουρο!!!
Εβίβα....
Είσαι θεά!!!!!!!!!!!!
Παράδεισος και ο κήπος σου και ναι.... σταφύλι έφτιαξα κι' εγώ. Με γιαούρτι όπως λες είναι θαυμάσιο.
Καλή σου και όμορφη μέρα,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
α πα πα, αχρηστη είμαι...Σε μια μερα τα εφτιαξες όλα αυτα;
Γεια σου χρυσοχέρα μου!
Το μελιτζανακι το λιμπίστηκα, αχ, αχ...
Πρώτον, μου άνοιξες την όρεξη. Δεύτερον, στυλάκι είσαι με την επαγγελματική ποδιά κι έχεις κάνει κι ένα μαύρισμα λουκούμι. Τρίτον, οι σπιτικές μαρμελάδες είναι όλα τα λεφτά. Τέταρτον δεν έχει.
Την καλημέρα μου
Καλησπέρα Thallasenia,
Μου αρέσει που φοράς ποδιά επαγγελματική. Φαίνεται η καλή μαγείρισσα! Μου άρεσε ιδιαίτερα η μαρμελάδα βερύκοκο. Μεγάλη αδυναμία!
Καλό απόγευμα :)
Το μελιτζανάκι αγαπημένο.
Εσύ παιδί μου δεν είσαι νοικοκυρά, σίφουνας σκέτος!
Την ποδιά πότε την βγάζεις;
Αυτά είναι μπράβο!!!
καλησπέρα...
Bρε γύφτικο (κι εγώ νόμιζα οτι έχεις κάνει τρομερό μαύρισμα !!!!)
σκεπάρνι...
απο νοικοκυριό σκίζουμε αλλά απο μνήμη.....
(όταν ρίχνουμε τις μπόμπες να θυμώμαστε και τι γράψαμε απο κάτω εε
http://www.youtube.com/watch?v=2iokppAGK0Q
για κάτι παλιές φίλες)
άντε μ'έσκασες
βουτάω όλη τη μαρμελάδα κι έφυγααααα
παπαπαπαααα μας ξεφτύλισες πάλι..
Καλά πήρε το μάτι μου τα βαζάκια με τη σάλτσα ντομάτας!!!
Από τις μαρμελάδες λίγες μου αρέσουν, πιο πολύ ροδάκινο και βερίκοκο, λίγο λιγότερο πορτοκάλι και φράουλα.
Στα μέρη μας, το μελιτζανάκι το φτιάχνουν χωρίς γέμιση, αλλά όπως και να έχει είναι νόστιμο το άτιμο.
Με την πιο γλυκιά γεύση από τη συνάντησή μας, σε ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε. Φιλάκια.
Απ' όλα πιο πολύ, με πόνεσε το μελιτζανάκι που δεν φέρνουν εδω!!! Και του χρόνου να ξαναφτιάξεις απ' όλα!
απ'ολα θέλω η εγωιστρια!!!!
Τώρα αν μου δανίσεις την ποδιά θα γίνω και εγώ τέτοια νοικοκυρά;
Πάντως κάποτε όλο και έκανα κανένα γλυκάκι. Μα τωρα, είμαστε δυο μόνοι και αφρατούληδες συνταξιούχοι. Τα παιδιά είναι μακριά και όταν έρχονται ποτέ δεν χωράει ο σάκος τους ούτε βελόνι επί πλέον. Μα τώρα που τα είδα όλα αυτά, με ξεσήκωσες και κάτι θα κάνω.
Nιώθω ερωτευμένος :))))) :o
Eva F.
Από τα "βερίκοκα" στην εποχή τους, ως τα "σταφύλια" στον καιρό τους έχουμε τρείς μήνες. Ε, ανάμεσα κάνω και μια αναρτησούλα, προλαβαίνω. Χαχαχα.
Φιλιά θαλασσένια.
VAD
..το άθλημα ασκείται στα κρυφά, το ξέρεις. Όταν λείπω αρχίζει το ψάξιμο σαν τα παιδιά, χαχα.
Εβίβα Βασίλη, βάλε φωτιά στα κάρβουνα αλλά...με προσοχή.
Καλό απόγευμα.
ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Στις γλαρένιες αγκαλιές απαντώ με
Θαλασσένια φιλιά.
καλημέρα
Σου την φύλαγα γιατί μου είπες να μαζευτώ, ότι όλο γυρίζω. Άντε άντε..
Θα σου φυλάξω λίγο γιατί σ΄αγαπώ πολύ.
Φιλιά θαλασσένια.
Dimos
Καλέ το λουκούμι είναι άσπρο από την ζάχαρη, χαχα.
Να είσαι καλά.
Ioanna
Και στον συνάδελφο από πάνω η μαρμελάδα του γιάλισε.
Πώς φαίνονται οι φοιτητές, τα σπιτικά κυνηγούν τα πουλάκια μου.
Φιλιά θαλασσένια.
Γιαγιά Αντιγόνη
Όταν... είμαι στην κουζίνα είναι δεύτερο πετσί.
Να είσαι καλά, με συγκινείς.
ΦΟΥΛΗ
Ε, είμαστε νοικοκυρές τι να κάνουμε, χαχαχα χαχα, ακόμα γελάω.
ξωτικό
Δεν διεκδίκησα δάφνες για την μνήμη μου καθόλου. Μα καθόλου σου λέω.
Θέλει κούδισμα γερό πρώτα.
Αυτές οι μαρμελάδες μέχρι υπερατλαντικά ταξίδια κάνουν ρε παιδί μου.
Φιλιά.
lena_zip
Λένα γλυκιά και όμορφη,
-είναι μία κούκλα σας λέω-
κι εγώ χάρηκα πολύ.
Όπως είπαμε, είμαι μόνιμος κάτοικος εδώ.
Σ΄ευχαριστώ πολύ.
kiki
Να σε φιλέψω όποτε θες.
Να σου στείλω μήπως?
Σ΄ευχαριστώ.
Και λοιπόν;E allora?
..κάνουμε και delivery και εξωτερικό για τους αγαπημένους.
Φιλιά θαλασσένια.
ΑΜΑΝΤΑ
...χαχαχα καλό αλλά δεν την χρειάζεσαι εσύ.
Σε βρήκα και...στην άλλη γειτονιά και θαύμασα τις ομορφιές και την αγνή ψυχή σου.
Να είστε καλά και ως αφρατούληδες.
ηλιογράφος
Χαχαχα, με την ποδιά ε;;;
Επιβεβαίωση, ο έρωτας περνάει από το στομάχι.
Να είσαι καλά.
σ.σ. Δεν θέλω σχόλια από τις φεμινίστριες.
Θα μπορούσες να φωτογραφίζεις για περιοδικά Gourmet!!! Είσαι εκπληκτική!
Epicuros
..χαχα, στη φωτογράφιση ή στην μαγειρική?
Σ΄ευχαριστώ.
Γεια σου Θαλασσένια με τα ωραία σου!!!!!!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου