Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Για το Πασχαλινό τραπέζι.




Είναι γνωστό ότι εκτός από την γεύση που θα αφήσει ένα φαγητό, 
πρώτα κοιτάμε το σερβίρισμα και τη διακόσμηση.
Ένας απλός φυσικός τρόπος να δείξει η νοικοκυρά την αγάπη 
και το ενδιαφέρον στην οικογένεια,
έγινε τέχνη και επιστήμη στις μέρες μας και μας κατακλύζει.
Στο πνεύμα αυτό ας στολίσουμε λίγο ακόμα το Πασχαλινό τραπέζι 
να ξορκίσουμε τα δύσκολα.



Με ένα φύλλο σφολιάτας και ό,τι γέμιση θέλετε 
θα φτιάξουμε μια πλεξούδα.
Κόβουμε το φύλλο σε αυτό το σχήμα 
και χαράζουμε τις μεγάλες πλευρές ανά δύο εκατοστά περίπου.

 Η γέμιση που ετοίμασα είναι σπανάκι σωταρισμένο 
με κρεμμυδάκι και άνηθο σαν της σπανακόπιτας. 
Όταν κρύωσε στράγγισα και ανακάτεψα ένα πακέτο τυρί κρέμα.
Μπορείτε να βάλετε κατίκι Δομοκού, κίτρινο τυρί, 
ζαμπόν ή γέμιση τυρόπιτας.


 Κλείνουμε πρώτα τις μικρές πλευρές 
και πλέκουμε εναλλάξ τις λωρίδες σχηματίζοντας πλεξούδα.


 Τοποθετούμε σε πυρέξ και αλείφουμε με κρόκο αυγού
χτυπημένο πάντα με λίγο νερό.


 Εννοείται ότι εδώ μέσα αν είχε μια γλυκιά κρέμα, 
ή μήλο με καρύδι και κανέλα, ή κάτι με σοκολάτα,
θα ήταν στο τέλος του γεύματος και όχι στην αρχή.
Και βέβαια για τον πρωινό ή απογευματινό καφέ.
Αυτοσχεδιάστε.


 Το ωραίο είναι ότι αυτή την πρόταση 
της "γνωστής άγνωστης και αγαπημένης D", 
που μου αρέσει πολύ, την ετοιμάζω μόνο κάθε Πάσχα.


 Φέτος την έκανα πριν λίγες μέρες 
και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.
Μην ξεχνάμε και τον ευεργετικό ρόλο της κατάξυψης.





Αυτά για το Πάσχα.
Ως τότε όμως μέσα στις ημέρες νηστείας 
δεν μπορούμε να στερηθούμε την ζάχαρη.
Γι αυτό ας ετοιμάσουμε ένα αλλιώτικο χαλβά.
Ανοίγοντας το Google προχθές, είχε την συνταγή στις ειδήσεις.
Είπαμε ..... "κατακλυσμός"
Έκρινα ότι θα μου αρέσει και δεν έπεσα έξω.


 Τα υλικά που έγραφε ήταν:
7 ποτήρια νερό, 250 γρ.σιμιγδάλι χοντρό, 400 γρ. ζάχαρη,
2 βανίλιες, ξύσμα και χυμό από τρία πορτοκάλια, 
1/2 κούπας ινδοκάρυδο.


 Η εκτέλεση είναι πολύ απλή, όλα μαζί στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς σε σιγανή-μέτρια φωτιά,
10 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βάζουμε σε φόρμα και στο ψυγείο.


Το ινδοκάρυδο είναι προαιρετικό αλλά επειδή μου αρέσει 
το έβαλα και το συνιστώ, του ταιριάζει.
Στόλισα επί πλέον με νεράντζι και περγαμόντο για χρώμα.
Είναι ελαφρύ, δροσερό και εύγευστο γλυκό,
που μπορείτε να προσαρμόσετε στις προτιμήσεις σας.
Αυτό που βλέπετε είναι η μισή δόση.




Καλές ετοιμασίες και καλή δύναμη σε ότι κάνετε.







19 σχόλια:

ΦΟΥΛΗ είπε...

Ομορφοοοοοοο!! με την πρώτη ματιά νόμιζα ότι ήταν κοκορέτσι,μπράβο θαλασσένια..
Καλημέρα.

καλημέρα είπε...

Θαλασσένια,
ερχεται Σαββατοκύριακο, θα τις δοκιμάσω και τις δύο συνταγές. Θα τις προωθήσω και σε μια φίλη που δεν έχει blog να τις φτιάξει όποτε μπορεσει, προχθες λεγαμε για τις πίτες που φτιάχνουμε ή...δεν φτιάχνουμε,

πολλά φιλιά!
Καλημέρα, όοοολη μέρα!

magda είπε...

Τα χρυσά σου χεράκια , έκαναν πάλι θαύματα !!!
Υπέροχα στην όψη και σε νοστιμιά !!!
Σ ευχαριστώ που μας δίνεις τις συνταγές σου !
Και οι φωτογραφίες σου, νόστιμες είναι κι αυτές !
Πολλά φιλάκια

VAD είπε...

Με κάνεις να σπάσω τη νηστεία,να δοκιμάσω από τωρα;:)))
Τσιμπησα!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Υπέροχες και οι δυο προτάσεις σου!
Η πίτα πολύ ιδιαίτερη!!
Φιλάκια, καλή σου μέρα!

Margo είπε...

Θαλασσένια μου;;;;
Είναι σαν να έλειψα πάρα πολύ καιρό και ήρθα την κατάλληλη στιγμή, σε νοστιμιές και πολύ όμορφες ιδέες!!!

Θα τα κάνω κι τα δύο γιατί τελευταία έχω βαρεθεί όλο τα ίδια και τα ίδια.

Φιλί και αγκαλιά:)

eleni είπε...

Θαλασσένια,δυο όμορφες παρουσιάσεις και δυο αγαπημένες γεύσεις!
Η πιτούλα υπέροχη για το πασχαλινό τραπέζι και ο χαλβάς μια διαφορετική,αλλά το ίδιο νόστιμη γεύση.
Φιλιά!

gvarvakis είπε...

Υπέροχες οι προτάσεις σου καλέ :)
γεια στα χέρια σου
Φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Που σερβιρίζομαι?Αν και δε νομίζω να άντεξαν για πολλύ!!!

Φιλιά συμπατριώτισσα!!!!

Vita είπε...

Γειά στα χέρια σου! Πολύ επιτυχημένο το τύλιγμα της πίτας!
Είδες ωραία που πάει η καρύδα με το σιμιγδάλι; Μόνο που εγώ αν δεν το καβουρντίσω το λέω κρεμούλα σιμιγδαλένια και όχι χαλβά...

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Καλησπέρα!Καλά είσαι χρυσοχέρα!
Τι κήπους,τι κοσμήματα,τι φαγητά!
Γι αυτό το καφεδάκι που λέγαμε, μπορείς αυτήν την βδομάδα;
Φιλάκια!

α Κενταύρου είπε...

Καλλιτεχνική δουλειά,πως τα επάλληλα φύλλα κόπηκαν ,στηρίχτηκαν,ψήθηκαν.

marianaonice είπε...

Πω πω μας ...ξελίγωσεςς... :))
Τι όμορφη κοκορετσοσπανακόπιττα... και σε όψη και σε γεύση φαντάζομαι... όσο για το χαλβά μοιάζει εύκολος και ...λαχταριστός!
Νάσαι καλά Θαλασσένια μου!
Καλό Πάσχα εύχομαι!!
:)

AMANTA είπε...

Απορία: ο χαλβάς χωρίς καθλολου λίπος; Καλό αυτό!
Εύχομαι Καλές Γιορτές σε όλους!

GSGabs είπε...

Τυχεροί όσοι γεύτηκαν την άλλη μισή...

PiciFriki είπε...

νηστεύουμε, όχι ακόμα!

Thalassenia είπε...

Καλοί μου φίλοι, άργησα να σας απαντήσω γιατί οι μέρες έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και βγαίνεις εκτός προγράμματος.
Στην αρχή του blogging με ενοχλούσε όταν δεν έβρισκα απάντηση. Αργότερα κατάλαβα ότι δεν είμαστε "Γραμματείς και Φαρισσαίοι" να απαντάμε αμέσως και τυπικά.
Το blogging είναι το δωμάτιο που πάμε όταν θέλουμε παρέα, επικοινωνία, μοναξιά, όταν έχουμε χαρά, λύπη, θυμό..., διάθεση χρόνου και ποτέ από υποχρέωση.

Σας ευχαριστώ που είστε η e-παρέα μου στις χαρές, στις λύπες, στην καθημερινότητά μου.

Καλό Πάσχα να έχετε.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα!!!!

Καλή Ανάσταση,Καλό Πάσχα

χχχχ

Thalassenia είπε...

Και λοιπόν;Ε allora?

Kαλό Πάσχα να περάσεις όπου είσαι.