Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Γιορτάζουμε με μουσακά γιατί...



...ο έρωτας περνάει από το στομάχι!!!
Είκοσι οκτώ επίσημα 
2 ημιεπίσημα και 2 ανεπίσημα.
Να ζήσουμε λοιπόν
και πάμε να δούμε το μουσακά.


Είναι γνώρισμα των τελευταίων ετών ή ίσως τάση των μεγαλύτερων ηλικιών;-)
 να στρεφόμαστε σε περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες
και έτσι το ψητό να κερδίζει έδαφος έναντι του τηγανητού.
Ο μουσακάς για παράδειγμα που είναι το απαύγασμα 
της Ελληνικής καλοκαιρινής κουζίνας,
-μάλλον για τις γλυκές υπαίθριες μελιτζάνες και όχι εκείνες του θερμοκηπίου-
μπορεί να γίνει εκπληκτικά νόστιμο φαγητό αν ψήσουμε τις μελιτζάνες.
Είναι υγιεινό και ελαφρύ ώστε να φάμε κάτι τις παραπάνω,
χωρίς βάρος στο στομάχι ή παραπανίσιες θερμίδες.
Δεν λέω κάτι καινούριο απλά ενισχύω και επικροτώ αυτή την τακτική.
Για να δούμε τι κάνουμε.


Κόβουμε από βραδύς τις μελιτζάνες και τις αλατίζουμε.
Ένα μυστικό για πλούσια γεύση μουσακά, είναι οι χοντρές φέτες μελιτζάνας.
Δηλαδή τις κόβουμε 2-3εκ. πάχος.Τις απλώνουμε στο ταψί 
και ως το πρωί έχουν βγάλει τα υγρά τους και έχουν μαλακώσει. 
Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε όπως είναι στον φούρνο,
ακόμα και χωρίς καθόλου λάδι, ή αν θέλετε τις ραντίζετε ελαφρά.
Ψήνουμε μέχρι να μαϊνάρουν όπως λέμε, δηλαδή να μαραθούν καλά.



Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά με το γνωστό τρόπο.
Σύβρασμα κρεμμύδι και σκόρδο σε λίγο λάδι, σωτάρουμε τον κιμά 
και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε κατά προτίμηση φρέσκο ντοματοπολτό, 
αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μπόλικο μαϊντανό.
Αν ψήσαμε τις μελιτζάνες χωρίς ελαιόλαδο, μπορούμε τώρα 
να συμπληρώνουμε λίγο, γιατί η διατροφική του αξία είναι ανεκτίμητη
και γιατί είπαμε υγιεινό αλλά όχι και νερόβραστο.
Στρώνουμε μία σειρά μελιτζάνες, τον κιμά και τέλος τις υπόλοιπες.
Οι εκτιμήσεις στις ποσότητες είναι προσωπικές και κατά περίπτωση.



Στη συνέχεια ή παράλληλα με όλα αυτά ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.
Θα πω και την δική μου εύκολη συνταγή, 
περισσότερο για να αποτρέψω την αγορά της έτοιμης.
Για ένα μεγάλο ταψί στο μέγεθος του φούρνου θέλουμε:
  1φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι,1φλ. τυρί τριμμένο, 4φλ. γάλα ζεστό,
200γρ. βούτυρο φυτικό, 2 αυγά, αλατοπίπερο.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία, 
ρίχνουμε το αλεύρι και όταν γίνει μία μάζα προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα.
Όταν γίνει παχύρρευστη κρέμα συμπληρώνουμε το αυγό, 
το τυρί και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε λίγο να ψηθεί το αυγό 
και είναι έτοιμη. Άν είναι σφιχτή αραιώνουμε με λίγο γάλα.



Είπαμε όμως να στραφούμε στο υγιεινό, κάτι που δεν είναι η μπεσαμέλ.
Σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστούμε την κρέμα με φέτες ντομάτας,
ή τουλάχιστον στο μισό ταψί, ώστε να κάνουμε όλα τα χατήρια.



Έτσι δεν καίγονται οι μελιτζάνες και γίνονται πιο νόστιμες
από τον ζωμό της ντομάτας.



Οι φωτογραφίες μπορεί να αδικούν το αποτέλεσμα
και δυστυχώς η νοστιμιά δεν μεταδίδεται με τα μάτια
Πρέπει να την γευτείς.



Αλλά καθώς ετοιμάζω τον μουσακά με αυτόν τον τρόπο
παίρνω ΤΑ εύσημα από μικρούς και μεγάλους
και τον ονομάζουν "θεϊκό", χαχα.







Λίγο καθυστερημένη ανάρτηση 
για καλοκαιρινή συνταγή,
αλλά ... ποτέ δεν είναι αργά.








54 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

πω πω πείνασα!
καλά οι μελιτζάνες με τη ντομάτα έχουν ένα έρωτα μεγάλο!
Θεϊκό;
τέλεια!
πάω κουζίνα!!

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

ΘΕΑ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟΝ ΜΟΥΣΑΚΑ!!!

Αν και μελιτζανές δε τρώω καθόλου την ορεξη κατάφερες να μου την ανοίξεις!!!

Οι φωτό όπως πάντα...

Φιλιά καλή μου...

mia είπε...

thalassenia καλημέρα...μυρίστηκα φαγάκι...τον κάνω και εγώ κάπως έτσι... με κρέμα γιαουρτιού όμως.. μου αρέσει η ιδέα με τις ντοματούλες...θα το δοκιμάσω και θα σου πώ...Α την τελευταία φορά που έφτιαξα αντικατέστηκα τον μαιδανό με βασιλικό και μαζι με τις μελιτζάνες έψησα και κρεμμύδια...βγήκε πολύ καλός...φιλάκια

effie... είπε...

...συμφωνώ με το ψήσιμο της μελιτζάνας, ελαφρύ και πιο εύκολο καλή σας όρεξη :-)

ΕΛΕΝΑ είπε...

Θεϊκός ο μουσακάς σου, είναι βέβαιο!!!
Εύχομαι πολλά πολλά ακόμα επίσημα ευτυχισμένα χρόνια!!!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

Margo είπε...

Σήμερα έφτιαξα ένα άλλο φαγητό με πρωταγωνιστή τη μελιτζάνα και σκεπτόμουν πως, τι κι αν ήρθε το Φθινόπωρο οι μελιτζάνες στον κήπο μας καλά κρατούν;-)

Πολύ μου άρεσε το μισό μισό και φυσικά θα το δοκιμάσω με καπάκι τη ντομάτα.

Χρόνια πολλά πολλά σας εύχομαι με αγάπη και νοστιμιές πολλές! :-)
Φιλιά

Άιναφετς είπε...

Να ζήσετε Θαλασσένια μου πολλά πολλά χρόνια ευτυχισμένοι, με υγεία, με ομορφιά, με χαρά και πάντα πολύ πολύ ερωτικά!
Να τον χαίρεσαι και να σε χαίρεται...όσο για τον μουσακά, το τέλειο γεύμα (τον φτιάχνω χορτοφαγικό με κιμά σόγιας!)

ΑΦιλιά γιορτινά! :))))))))))))

ΦΟΥΛΗ είπε...

Να ζήσετε σαν τα ψηλά βουνά πάντα αγαπημένοι....όνειρο ο μουσακάς σου

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Χρόνιας σας Πολλά βρε!!!!

Να τα εκατοστήσετε!!!

Αυτό το επίσημο-ημιεπήσιμο δε το κ.ανεις λίγο λιανά???

Φιλιά και πάλι!!!

Ευρύνοος είπε...

Πολύχρονοι και πεντανόστιμοι ωσάν τον μουσακά σου !!!

την καλησπέρα και τα σέβη μου :)

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και νόστημα.

Αν σας βαραίνη ο μουσακάς, βάλε το.. ταψί στο τραπέζι και το "περιποιούμεθα" καταλλήλως

see you soon

VAD είπε...

E,αφού τον έρριξες με μουσακά,χαλάλι,κι εγω ετσι έπεσα:)
-Τη συμπαράσταση μου στον...ομοιοπαθή,που σε αντεχει τριανταδύο χρόνια!:)))
Καλά,φευγω πριν φάω την παντοφλιά:)))

Υπατία η Αλεξανδρινή είπε...

Άργησα και μάλλον δεν έμεινε κανένα κομμάτι, ε;
Δεν πειράζει όμως. Ας πρόσεχα! χα χα
Οι ευχές μου πάντως είναι από καρδιάς!
Φιλιά αλεξανδρινά

zoyzoy είπε...

Και στους χρυσούς!

Να ζήσετε πάντα αγαπημένοι!

Με το ίδιο τρόπο τον φτιάχνω και'γω βλέπεις οι ανάγκες για πιο υγιεινή διατροφή μεγαλύτερη της απόλαυσης!

Με την ντομάτα πρώτη φορά το βλέπω αν και μένα τρελαίνονται για πλούσια μπεσαμέλ!!

Φιλιά θαλασσινά να ζήσετε και πάλι!

Ξανθή είπε...

Χρόνια Πολλά Αγαπημένα!!!
Αχ αυτά τα χατίρια!!!

Καρπουζοκέφαλος είπε...

Μου τρέχουν τα σάλια!!!
Δως μου μελιτζάνα (όπως και να την μαγειρέψεις) και πάρε μου την ψυχή...
Τα συγχαρητήρια μου και χρόνια σας ΚΑΛΑ.

AMANTA είπε...

32 χρόνια διάβασα; και μεις τόσα κλείσαμε πριν από ένα σχεδόν μήνα. Σας εύχομαι πάντα τρυφεροί και ερωτευμένοι να είστε! Όσο για τον μουσακά σπάνια τον φτιάχνω, και μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί. Ενα ταψί για τους δυο μας, πέφτει πολύ. και τις μελιτζάνες στο γκριλ, αφού τις αλέιψω ελάχιστα με λάδι.

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

2 ανεπίσημα=σχέση
2 ημιεπίσημα=αρραβώνας

(Το πέτυχα;)

Φιλιά συμπατριώτισσα!!!

eleni είπε...

Θαλασσένια,πολλά πολλά ευτυχισμένα χρόνια!
Ο μουσακάς απολαυστικός!
Παρομοίως τον φτιάχνω,πάντα ψημένες οι μελιτζάνες και για ακόμη πιο light αποτέλεσμα,παραλείπω το λίπος στη μπεσαμέλ.Με πολλά τυράκια με λίγα λιπαρά ούτε που καταλαβαίνεις διαφορά στη γεύση.
Φιλιά!

Σου ρίχνω,29 χρόνια συμπληρώσαμε,33 σύνολο.

kiki είπε...

Να ζήσετε!

agrampelli είπε...

τις ευχές μου τις πολλές να αφήσω και την νοστιμιά του μουσακά σας να μυρίσω!Τέλειος κυρία μου:)))

kariatida62 είπε...

Με τέτοιο Μουσακά, όχι 28 επίσημα αλλά 68 θα γίνουν!!!
Να ζήσετε γεροί δυνατοί και ευτυχισμένοι!

Thalassenia είπε...

Summertime Blues

..ντομάτα μελιτζάνα, τέλειος συνδυασμός σε όλες τις εκδοχές:-))

Thalassenia είπε...

Συμπατριώτη

Χαχαχα, σ΄ευχαριστώ.

Αυτές θα τις δοκίμαζες και θα έγλυφες τα δάχτυλα,χαχαχα.

Thalassenia είπε...

mia

Πολλές αλλαγές μου γράφεις και δεν τις συνηθίζουμε αλλά αυτή η κρέμα γιαουρτιού θα με ενδιέφερε.

Thalassenia είπε...

effie

Χαχα, το εύκολο πού το πας;
Ούτε τηγάνι, λάδια, μυρωδιές....
Τέλεια!!

Thalassenia είπε...

EΛΕΝΑ

Σε ευχαριστώ πολύ κι εσύ να χαίρεσαι ότι αγαπάς.

Thalassenia είπε...

Margo

Oι μελιτζάνες αν έχουν νεράκι αποδίδουν γλυκό καρπό ως τα Χριστούγεννα και βάλε.
Πιο υγιεινός και εύκολος αυτός ο τρόπος κάλυψης, θα σου αρέσει.

Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές.
φιλιά σε όλους σας.

Thalassenia είπε...

Άιναφετς

Όλες οι ευχές σου μία και μία, σ΄ευχαριστώ πολύ.
Αλλά ο κιμάς σόγιας δεν με εμπνέει βρε παιδί μου. Ή θα φας ή θα κοιτάς, πώς να το κάνουμε.

Καλό σου βράδυ.

Thalassenia είπε...

ΦΟΥΛΗ

Σ΄ευχαριστώ καλή μου αντεύχομαι από καρδιάς.

Thalassenia είπε...

Συμπατριώτη

Πώς αλλιώς να το γράψω δεν ξέρω:-)))
...ξεκαρδίστηκα, χαχαχα

Thalassenia είπε...

Ευρύνοος

Ξέρω ότι εκτιμάς τα καλά.
Σ΄ευχαριστώ πολύ, να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου.

Thalassenia είπε...

Ανώνυμος

Ως πού φθάνει το delivery?

φιλιά

Thalassenia είπε...

VAD

Πρώτα με έρριξε με την κιθάρα του!!!
κι εγώ ανταπέδωσα.
Βρε τι θα κάνατε χωρίς εμάς, ούτε λεπτό δεν μπορείτε και ας κάνετε τους σκληρούς.
Παντόφλα; ποτέ, μόνο τον πλάστη:-)))

Να είσαι καλά.

Thalassenia είπε...

Υπατία η Αλεξανδρινή

Για το χατήρι σου θα φτιάξω νέο:-))

Σ΄ευχαριστώ πολύ
Φιλιά θαλασσένια.

σ.σ.Η σκυτάλη χάθηκε στα γεγονότα Υπατία μου, για να δούμε...

Thalassenia είπε...

zoyzoy

Κάποιον θα τσιμπήσεις με την ντομάτα και θα αρέσει, θα δεις.

Ευχαριστώ, εύχομαι πάντα χαρά και ηρεμία.

Thalassenia είπε...

Ξανθή

Για αυτούς που αγαπάμε κάνουμε πολλά, τι είναι ένα χατήρι;
Ευχαριστώ για την ευχή.

Φιλιά θαλασσένια.

Thalassenia είπε...

Καρπουζοκέφαλος

Να χαίρεσαι την οικογένεια.
Σ΄ευχαριστώ πολύ.

Thalassenia είπε...

ΑΜΑΝΤΑ

Τώρα που το λες το θυμάμαι.
Είχα δει μία δική σου αναφορά παλιά, πολύ τρυφερή.
Ο μουσακάς μαγειρεύεται ανάλογα με την ηλικία, πλάκα έχει.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Thalassenia είπε...

Συμπατριώτη

Λέω κι εγώ: τι δεν κατάλαβε το θηρίο;

Σωστά μάντεψες;-))

Thalassenia είπε...

eleni

Μερικές φορές χρησιμοποιώ κι εγώ ελαιόλαδο αντί βούτυρο στην κρέμα.
Αλλά εδώ έχουμε κάτι περίεργους γευσυγνώστες που δεν τους ξεγελάς με τίποτα.

Να ζήσετε και εσείς με υγεία και αγάπη.

Thalassenia είπε...

kiki

Σε ευχαριστώ πολύ

Πάντα επιτυχίες.

Thalassenia είπε...

agrampelli

..και μαντινάδα η κυρία;-))

Εύχομαι να έχεις κοντά σου ότι αγαπάς πολύ.

Σ΄ευχαριστώ.

Thalassenia είπε...

kariatida62

Μα γι αυτό το φτιάχνω υγιεινό;-))
Προσέχουμε για να έχουμε.

Φιλιά θαλασσένια.

teleytaios είπε...

Πεντανόστιμο φαίνεται... Μου τρέχουν τα σάλια και είναι πρωί ακόμα!

Λοιπόν, η συνταγή σου είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα τη μεταβιβάσω στη σύζυγό μου που είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Και η οποία κάνει μια παραλλαγή του μουσακά κι αντί για κιμά βάζει μοσχαράκι που το έχει κάνει μικρά κομμάτια με τα χέρια της και το μαγειρεύει πρώτα. (Ίσως να κάνω λάθος με τις λεπτομέρειες, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαίσιο!)

Καλημέρα!

Thalassenia είπε...

teleytaios

Για να ξέρεις, μέχρι χειροποίητο κιμά σου ετοιμάζει!!!

Κατά τα άλλα υπάρχουν σταθερές διαδικασίες για την παρασκευή του μουσακά με παραλλαγές βέβαια.
Τα δύο βασικά μέρη πρέπει να μαγειρευτούν πρώτα κατά κάποιο τρόπο.

Καλό βράδυ.

Άστρια είπε...

Μμμμμ, λαχταριστό και το κομμάτι με τη μπεσαμέλ και το κομάτι με τις ντομάτες:)!

Να ζήσετε ευτυχισμένοι πολλά πολλά όμορφα χρόνια, με επίσης πολλούς επετειακούς μουσακάδες και όχι μόνο !!!!!!!

(και να σου εκμυστηρευτώ ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ μουσακά ακριβώς λόγω όλου αυτού του κόπου που έχεις δραστικά εκτοπίσει:))

Thalassenia είπε...

Άστρια

Δεν το πιστεύω, ότι δεν έχεις κάνει μουσακά.
Θα φανεί υπερβολή αν πω ότι με αυτόν το τρόπο ετοιμασίας, είναι πανεύκολο ειδικά αν καταργήσεις εντελώς την μπεσαμέλ.

Ζεστές ευχές και μυρωδάτες:-))
Ευχαριστώ πολύ.

Και λοιπόν;E allora? είπε...

εννοείται οτι περνάει απο το στομάχι ο έρωτας :)))))

καλημερούδια!

ξωτικό είπε...

Nα ζήσετεεεεεεεε !!!!!!!!!
Με υγεία με χιούμορ και υπομονή χαχα!! (Για αγάπη τι να πω αφού φθάσατε μέχρι εδώ έχετε μπόλικη )
Και ένα... δωράκι στα γρήγορα :
δοκίμασε αντί για κρασί να σβήσεις τον κυμά με κονιάκ και λίγη κανέλλα !!!
Στα υπόλοιπα συμφωνούμε απολύτως!!!!
Σε φιλώ και...σε φτύνω !!!!

Vita είπε...

Να είστε γεροί κι ευτυχισμένοι και πάντα, κάθε χρόνο πιο "μαζί", πιο δεμένοι...

Thalassenia είπε...

Και λοιπόν;Ε allora?

Kαλώς την τουρίστρια:-))

Thalassenia είπε...

ξωτικό

Στάσου να πάρω χαρτομάντηλο, χαχαχα.

Θα το δοκιμάσω και αν δεν τους αρέσει ζήτω που κάηκες!

Ευχαριστώ, πολύ όμως.

Thalassenia είπε...

Vita

Ωπ! τσίμπισα και μαντινάδα γνήσια Κρητική:-)

Ευχαριστώ.