Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Κυδώνι πελτέ, το καλύτερο γλυκό της μαμάς!




Πλένουμε καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τα κυδώνια.
Σε τουλπάνι δένουμε τα φλούδια και τα κουκούτσια,
τοποθετούμε σε κατσαρόλα με τα κυδώνια,
προσθέτουμε δυο φύλλα αρμπαρόριζα και βράζουμε.


Παίρνουμε τον χυμό για να κάνουμε πελτέ
και τα βρασμένα κυδώνια για κυδωνόπαστο.


Σουρώνουμε προσεκτικά για να έχουμε διαυγή χυμό


Βράζουμε τον χυμό με ζάχαρη σε αναλογία
ενάμιση προς ένα.





Πολτοποιούμε τα βρασμένα κυδώνια και τα βράζουμε με ζάχαρη.







   Τοποθετούμε και στεγνώνουμε σε ταψί,
 κοβουμε σε κομμάτια και στολίζουμε με αμύγδαλα.
Το κυδωνόπαστο το κερνούσαν πάνω σε λεμονόφυλλα.

Τα γλυκά είναι φτιαγμένα με την θύμηση της μαμάς
που έφυγε σαν σήμερα πριν 26 χρόνια.






και τα λουλούδια κομμένα σήμερα από την αυλή της.





Αναλυτικές πληροφορίες για την παρασκευή
του πελτέ θα βρείτε στο άριστο blog
 Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους.
http://www.cretangastronomy.gr/






4 σχόλια:

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Θαλασσένια μου
θάναι πάντα κοντά σου μέσα απο τις αναμνήσεις σου,γεύσεις σου και τ αρώματά σου!!!
Νάσαι καλά να τη θυμάσαι και να φτιάχνεις έτσι όμορφα ό,τι εκείνη σου δίδαξε.
Φιλιά πολλά με την αγάπη μου

Ξανθή είπε...

Καλημέρα, αυτές οι μνήμες μας κρατούν συντροφιά καθημερινά.
Κι εγώ δεν έχω φτιάξει ακόμη για φέτος και πρέπει να τρέξω για κυδώνια.

oldthings είπε...

Θαλασσένια μου καλή σου μέρα ,να είσαι πάντα γερή και δυνατή , να θυμάσαι την μανούλα σου μέσα από τις συμβουλές της ,τις συνταγές της και τις όμορφες στιγμές που έχεις στην καρδιά σου .

Ανώνυμος είπε...

وتتميز شركات تصنيع زجاجات الكاتشب بالتركيز على جودة المنتج والامتثال للمعايير الدولية والمحلية لسلامة المواد الغذائية، حيث تتبع عمليات التصنيع معايير صارمة للتحكم في الجودة وضمان سلامة المنتجات المعبأة.