Ας αρχίσω με γαυράκια.
Καθαρίζω ..... ..... το ψαράκι,
κόβω και το κεφαλάκι που λέγαμε όταν ήμασταν μικρά.
Εδώ όμως συνεχίζουμε γιατί βγάζουμε και το κοκαλάκι.
Δηλαδή φιλετάρουμε όπως λένε οι chef.
Πρώτη εκδοχή, τηγανητός ο ανεπανάληπτος.
Δεύτερη εκδοχή, ο υγιεινός.
Με φρέσκια ντομάτα σκορδάκι και πιπεριές.
Τρίτη ο μυρωδάτος.
Ρίγανη, λεμόνι, σκόρδο και πιπεριές.
-Όποιος έχει πολλές βάζει παντού-
Πάρτε όσο θέλετε από εδώ, γιατί ξέχασα να φωτογραφίσω το πιάτο.
Τέταρτη εκδοχή, ο μεζεκλής.
Ξιδάτος με σκόρδο και μαϊντανό ή δενδρολίβανο.
Πέμπτη, ψητός με λεμόνι.
Αν υπάρχει δυνατότητα σε κάρβουνα ή κλιματσίδες.
Δεν προλαβαίνει να μπει στην πιατέλα
η οποία φιλοξενεί καρότα του κήπου.
η οποία φιλοξενεί καρότα του κήπου.
Μην ακούσω σχόλια για το μέγεθος.
Πάμε σε μια γούνα που στεγνώνει με ρίγανη και αλάτι.
Ψητή με τσίπουρο είναι όλα τα λεφτά.
Λαδάκι για να ξεκολλάνε εύκολα.
Και από τα μικρά στα μεγάλα.
Μπροστά στο τζάκι με παρέα και...
...τσιπούρα πάντα αλανιάρα.
49 σχόλια:
Πολλές επιλογές είχε το μενού βλέπω.
Καλή χώνεψη :):)
Ποπό,τόσοπι τρόποι να φτιάξεις το γαύρο!
Κάπιους ξέρω,άλλοι μου φαίνονται βουνό πχ φιλετάρισμα.
Τα ψαράκια τέλεια!
Φιλιά!
Ζήλεια!Ζήλεια!:))
Υποκλίνομαι!!!Απολαυστικά!!!
Κια φυσικα είχα αδειάσει από καιρό τη σουπιέρα του ΔΥΣΠΙΣΤΟΥ!
Tότε που έπρεπε να τρώμε δεν είχαμε και τώρα που έχουμε δεν τρώμε γιατί δεν πρέπει.Ο γαύρος το ψαράκι του φτωχού το φιλετάρισμα το κάνουμε.Το πρασινομπλέ το βαθύ μπλέ της θάλλασας με μια απόχρωση πρασινίζουσα,φτιαχμένο από τρίχα κατσίκας.
Μπορεί να αργείς να γράψεις συνταγή, αλλά όταν το κάνεις, κατ'ευθείαν στην καρδιά χτυπάς!!!
Σε όλα αυτά τα καλούδια πρέπει να συμπληρωθεί και η σαρδέλλα, σε παρόμοιες εκδοχές με τον γαύρο.
Καλή σου μέρα και....για σούπα, κάτι ζήτησα από τον ψαρά, αν του πέσει. Θα δούμε!
Κορυφαίο!!!!
Ολες αυτές οι εκδοχές απαιτούν μεράκι νοικοκυριό και ποιότητα.
Για μιά ακόμα φορά έγραψες Θαλασσένια.
Τη μία βλέπω τελάρα με φράσκα ψάρια στον Vad,την άλλη τον Δύσπιστο να ξεπετάει τις αναρτήσεις μαγειρικής τέχνης με απίστευτη άνεση και ταχύτητα, εσένα να βγάζεις αυτό εδω σήμερα...consortium μπλοκομαγειρικής μου μυρίζει!!!
Πρωί-πρωί βάλθηκες να μας ανοίξεις την όρεξη!!!
Ωραία φίλη είσαι!!! :-)
Άξια-άξια!!!
Καλό Σ/Κ
Υ.Γ.:Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή τα πέρασα για ειδική ποικιλία ραπανακίου!!!
Όλα υπέροχα, και κυρίως οι παραλαγές του γαύρου. Και αν σου έμεινε κι άλλος μπορείς να τον μαρινάρεις και να το σερβίρεις την άλλη εβδομάδα με τα όσπρια.
καλησπέρα ... πλούσιο το τραπέζι κι ας έχει ως βασικό υλικό τον ταπεινό γαύρο...
Μα πιο πλούσια η νοικοκυρά που έχει έντονο το αίσθημα της δημιουργίας και της προσφοράς...
και αυτό το δεύτερο θεωρώ το πλέον ανεκτίμητο σε τούτον τον μικρό μεγάλο κόσμο...
καλά να είστε και να γλεντάτε πάντα!
φιλιά
Η μια εκδοχη πιο νόστιμη από την άλλη!
Εγώ να σου πω την αλήθεια τον ξιδάτο παρέα με ουζάκι δεν τον αλλάζω με τίποτα!!!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Πήρα μεζέ ...
ήπια κι ένα τσιπουράκι
που μόλις έβγαλα απ' το καζάνι !!!
Άντε στην υγειά μας ...
Ευτυχώς που διαβάζω την ανάρτηση σου χορτάτη...αλλιώς θα σούλεγα...εδώ στο βουνό περνάει μια φορά την βδομάδα φορτηγάκι με ψαράκια, αλλά σπάνια το πετυχαίνω! σνιφ!
ΑΦιλάκι!
vasiliki
Ποικιλία για κάθε γούστο!!!
Καλό βράδυ.
eleni
Χαχα, το φιλετάρισμα έγινε απαραίτητο στο γαύρο.
Να είσαι καλά.
VAD
Καλέ μου φίλε, τι σούπα να φτιάξεις με ψάρια που λέγονται μυξούνια;
Με συγχωρείς δηλαδή, από τότε ήθελα να το πω.
Σέβομαι τις συνήθειες κάθε τόπου και θα την δοκίμαζα ευχαρίστως, αλλά δεν με εμπνέει.
Δώσε ιδέες στην κυρά για το γαυράκι.
Καλό βράδυ.
α Κεντάυρου.
Το ψαράκι του φτωχού με χίλια καλά στο τραπέζι, μου θυμίζει τις καραβίδες των νηστειών κατά τα άλλα. Εδώ στα μέρη μας, Καθαρή Δευτέρα, Μ. Παρασκευή και άλλες νηστείες γινόταν πανικός και λέγαμε βούλιαξε πάλι το χωριό.
Ότι φάγαμε φάγαμε όμως, πάνε τα μεγαλεία.
Τα ψαράκια επιτρέπονται και επιβάλλονται μάλιστα, ανεξαρτήτου τιμής και μεγέθους και το καλύτερο ψάρι είναι το φρέσκο.
"Σάϊσμα" Βαμένο με φυτικά χρώματα υποθέτω. Αθάνατο.
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
Πω πω με κολακεύεις!!!
Σίγουρα η σαρδέλα είναι από τα καλύτερα ψάρια, μα πιο ωραία θεωρώ είναι ψητή.
Θα περιμένω να δω τι θα σου φέρει ο ψαράς σου.
Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό.
Thalassokrator
Ευχαριστώ καπετάνιε.
...χαχα, σειρά σου να δείξεις τις ικανότητές σου.
Παπαστρατής
Βρε πειραχτήρι, "ραπανακίου" ίσον ραπανάκια για την όρεξη;
Ευχαριστώ Ιωάννη.
ΑΜΑΝΤΑ
Πές μας τη μαρινάτα.
Το αλάτι ξέρω για παστά και το ξιδάτο που ανέφερα. Είναι σαν μαρινάτος
nikiplos
Το πιο πλούσιο τραπέζι είναι της φασολάδας. Σκέψου πόσα συνοδευτικά έχει. Ρέγκα κλασικά ή παστά. Σαλάτα, κρεμύδι για όποιον θέλει -οχι εγώ- τουρσί, φέτα ίσως, ελιές βεβαίως...
Μετά σου λέει φασολάδα του φτωχού.
Και δυο ποτηράκια κρασάκι μας δίνουν πλουσιοπάροχο τραπέζι.
Έρχεται και χειμώνας.
Σ΄ευχαριστώ nikiple
ΕΛΕΝΑ
Γι αυτό στρώσαμε τραπέζι καλή μου ΕΛΕΝΑ, να πιάσουμε όλα τα κέφια.
Φιλιά θαλασσένια.
Side21
Ωχ τι ακούω, ωραία πράγματα!!!
Πολύ θέλω μια φορά να βρεθώ σε τέτοιο πανηγύρι.
Καλόπιοτο με χαρές και φίλους.
Άιναφετς
Καλέ δεν μιλάς να σου στείλω τον δικό μου από εκεί.
Αχ σε καταλαβαίνω :((
Φιλιά θαλασσένια.
Thalassokrator,o Vad ασχολείται μ όν με το σπορ της γευστικής απόλαυσης,δεν εχει σχέση με...μαγειρεματα:)
-Thalassenia μου,η σύζυγος Vad το κατέχει το άθλημα άριστα,όλες οι γαυροπροτάσεις σου έχουν δοκιμασθεί απο την ιδια παλαιόθεν με άριστα αποτελέσματα,δεν πειθεται όμως με κανεναν τρόπο να βγάλει την τέχνη της στο Ιντερνετ,με τίποτα...
Α,παράλειψη,επιμενω στα μυξίνια,κι ας μη σου γεμιζουν το ματι λόγω ονομασίας,δοκιμασέ τα και τοτε θα μου πεις:)
Εγώ μπορώ να τα έχω όοοοοολα καθαρισμένα που δεν μου αρέσει να τα καθαρίζω;;;
ψαράκι να είναι κι όπως κι αν είναι το τσακίζουμε, πότε να έρθω; είπαμε;
VAD
Αφού εκθέτει την τέχνη της στο τραπέζι σας είναι αρκετό.
Τα μυξίνια δεν τα έχω ακουστά.
Θα ρωτήσουμε τον Θαλασσοκράτορα που είναι καπετάν-ψαράς, αν υπάρχουν στα μέρη μας.
kiki
Στο πρώτο κιλό πάμε καλά αν είναι και μεγάλος. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Σου φτάνει ένα κιλό;
Καλό απόγευμα.
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
Χαχα, το πρόγραμμα λέει μεσοβδόμαδα, ακούω προτιμήσεις.
Φιλιά θαλασσένια.
λατρεύω το γαύρο και βρίσκω σπάνια εδώ.τις προάλλες έβλεπε ενα ελληνικό βιβλίο μαγειρικής ο καλός μου και κοιταζε τις φωτο με τα ψαρικά και ονειρευότανε τις Κυκλάδες :))))
καλή βδομάδα σου εύχομαι
χχχ
Ωωω ψαροκατάσταση!!! Μοσχοβόλησε μέχρις εδώ:)
Καλή βδομάδα Θαλασσένια μου είναι και γιορτινή!
Φιλιά πολλά:)
Θαλασσένια και VAD.
Ναι φυσικά και υπάρχουν και μάλιστα τώρα είναι η εποχή τους.
Είναι η πιο νόστιμη ποικιλία των κέφαλων και στα μέρη μας τα λέμε με την "επιστημονική" ονομασία ...σαλιάρηδες!!!!
άκου μυξίνια!!!!
Θαλασσένια μου πρόλαβα τίποτα ή όχι....
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!
Και λοιπόν;Ε allora
Κι εγώ σας εύχομαι το αργότερο το καλοκαίρι, να τα γευτείτε στις Κυκλάδες.
Να είστε καλά.
Margo
..χαχα, ο γαύρος μοσχοβολάει όταν τον τηγανίζει άλλος.
Φιλιά θαλασσένια.
Μμμμμμμ!!!
τί μυρωδιές!!:))
λαχτάρησα εκείνα τα τηγανητά φιλετάκια γαύρου, έτσι μου αρέσουν κι εμένα και με λίγη ρίγανη στο λάδι του τηγανίσματος..
φιλάκια και καλή εβδομάδα ανεξάντλητη Θαλασσένια, χρυσοχέρα και όχι μόνο!!!
Thalassokrator
Βρε καπετάνιε, όνομα είναι αυτό να το κάνεις σούπα;
Από τα μυξίνια στους σαλιάρηδες!!!
Λεβέντες, σας τα χαρίζω.
Eva F.
Για τους καλούς έχει το καλύτερο.
Φιλιά θαλασσένια.
Άστρια
Ρίγανη στο τηγάνισμα δεν το έχω ξανακούσει. Καλό ακούγεται, με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω.
Να είσαι καλά.
Σ΄ευχαριστώ.
Καλά που υπάρχει κι ο Θαλασσοκράτορας,
όταν τα λέω εγώ δε με πιστέυεις:((
Το όνομα σου φταίει,αν δεν μπορεις εσύ να φκιάξεις σούπα;;;:)))
Αυτό λέγεται πρόκληση για την επόμενη αναρτηση σου!!!ΠΕΡΙΜΈΝΩ...
VAD
Χαχαχα, εγώ σε πιστεύω και σούπα φτιάχνω ωραιότατη. Αλλά με πολυκανδρίτσα.
Αναρωτιέμαι τι σούπα βγάζει το μυξίνι!!!
Χαχαχα, ένας στεριανός κι ένας θαλασσινός τρώνε μυξίνια και σαλιάρηδες.
Βρε θα σας κοροϊδεύουν.
Όσο για την πρόκληση, την δέχομαι.
Όταν φτιάχνω ψαρόσουπα, μου ζητάει για δύο μέρες γιατί του αρέσει.
Θα σου στείλω το σεφέρτασι γεμάτο.
Χαιρετώ τον φίλο μου.
Αντε πάλι με τα ονόματα!:)Πολυκαντριτσα,προφανώς εννοείς πεσκανδρίτσα ή φαναρι,κάνω λάθος;Πρωτη φορά δοκίμασα,μια χύτρα εννοείται, στην Κρητ!Σπεσιαλ για σούπα!
Ναι αυτό λέει και είναι καταπληκτικη αν βάλεις και ενα καβούρι η μια καραβίδα μέσα στην "μαρμίτα"
Vad άσε να μας κοροϊδεύουν...τόσα ξέρουν τόσα λένε
Καλημέρα
Η προηγούμενή σου ανάρτηση έκλεισε ιδανικά τον κύκλο των ντοκουμέντων από την πατρίδα μας.
Όοσ για αυτήν...φαίνεται έχεις βαλθεί να μας κάνεις να τρέχουν τα σάλια! Ευτυχώς μαγειρεύουν και οι δικές μας μαμάδες καλά και μπορούμε και τη βγάζουμε όποτε τις βλέπουμε!
VAD
...χαχαχα, ακριβώς. Πεσκανδρίτσα είναι πιο επίσημο, εγώ προτιμώ το λαϊκότερο όνομα. Αλλά "φανάρι" δεν το ήξερα.
Κι όπως λέει ο καπετάνιος πιο κάτω, με μια χούφτα ψιλή καραβιδούλα που βγαίνει τώρα, είναι... πεντανόστιμη.
Ωχ ξημέρωσα πάλι.
Thalassokrator
Μια δοκιμή θα με πείσει καπετάνιε.
Αλλά μέχρι τότε... χαχαχα χαχα.
Καλό ξημέρωμα.
Dimos
Χαχαχα, ή αλλιώς έκκριση των σιελογόνων.
Ένας λόγος επιπλέον να τις βλέπετε "συχνά πυκνά"
Σ΄ευχαριστώ.
Δημοσίευση σχολίου