Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Τα καρυδάτα της αντιγραφής.

Τα έβλεπα από μέρες και τα ζαχάρωνα όπως λένε.
Ωραία υλικά, του γούστου μου.
Ένα πρωινό που είχα ή πολύ όρεξη ή πολλά νεύρα,
έβαλα μπροστά τρεις συνταγές.

Ταιριάζουν απόλυτα στις γιορτινές μέρες που έρχονται.


Ετοιμάζουμε ένα μείγμα από 415 γρ καρύδι, 3 κ.σ κακάο, 
425 γρ ζάχαρη μισή καστανή μισή λευκή, 1 κ.γ κανέλα,
 2.5 κ.σ αλεύρι,  1 πρέζα αλάτι και ασπράδια 5 αυγών.


 Η πινελιά μου ήταν να προσθέσω λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Ταιριάζει με το κακάο και το καρύδι και ήταν πετυχημένη επιλογή.


 Ανακατεύουμε τα υλικά και βάζουμε σε μπεν-μαρί.
Όταν ζεσταθεί καλά το μείγμα και αρχίσει να γιαλίζει,
κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να σφίξει.


Τοποθετούμε το μείγμα με κουταλάκι αραιά σε μικρές ποσότητες.
Μέγεθος φουντουκιού, όχι αυγού.
Εγώ ξεγελάστηκα και τα μεγάλωσα λίγο.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15΄-20΄ πάντα με προσοχή.


Ετοιμάζουμε την κρέμα γκανάς με 250 γρ κουβερτούρα,
150 κρέμα γάλακτος, 1 κ.γ μέλι, 1 κ.γ βούτυρο, 1 κ.σ κονιάκ.


Όταν τα ετοιμάσουμε μας βγάζουν γλώσσα κοροϊδευτικά και λένε:
-Να δώ πόσο θα αντισταθείς!!!!


Τέτοια πετυχημένη συνταγή και εκτέλεση 
δεν ταιριάζει με την διάθεσή μου, που είναι χάλια.
Αντιστέκομαι όχι στο γλυκό, στην απογοήτευση που με περιβάλλει.
Που επιφέρει καθίζηση, ισοπέδωση, παραίτηση, άνευρη συμπεριφορά.
Δεν μου αρέσει να είμαι έτσι. Καλύτερα θυμός και δράση.
Άθλιο συναίσθημα η απογοήτευση.




Στον φίλο που μου είπε:

-Έχουμε υποχρέωση να είμαστε καλά,

και στην  ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΚΤΗ  με τα ωραία της.






Παρακαλώ για σιγουριά 
διαβάστε εκεί για την εκτέλεση.







25 σχόλια:

Margo είπε...

Με λίγωσες βραδιάτικα θαλασσένια μου:)

Θα περάσω και από τη γαστερόπληκτη αλλά πριν φύγω να σου ευχηθώ να βρεις ξανά τον εαυτό σου γρήγορα. Τέτοιες φάσεις είναι φυσικό να τις περνάμε αποδοχή και θα φύγει όπως ήρθε.

Καλή βδομάδα!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Καλημέρα καλή βδομάδα,λες να έφευγα χωρίς να βουτήξω ένα ; είσαι γελασμένη!!

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Στο σπίτι σου με όλα αυτά τα υπέροχα που φτιάχνεις αν καταφέρνετε να δατηρείτε σιλουέτα μπράβο σας!!!

Όσο για το limit down της διάθεσης να ξέρεις ότι ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατή!!!

"Έχουμε υποχρέωση να είμαστε καλά"

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το φίλο σου συμπατριώτισσά μου.Δεν έχεις ΚΑΜΙΑ υποχρέωση να είσαι πάντα καλά.Άσε που δε γίνεται κιόλας.Για αυτό λεγόμαστε άνθρωποι.Η μόνη υποχρέωση που έχεις είναι να μην αποδιώχνεις κανένα συναίσθημα.Είτε έιναι λύπης είτε είναι χαράς.Η ζωή δεν είναι ένα ροζ συννεφάκι.

Φιλιά...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Όπως και τα καταπληκτικά σου καρυδάτα, έτσι να αντιμετωπίζουμε και τις γλύκες και τις πίκρες της ζωής.
Και εξηγώ...αυτά τα γλυκά γίνονται πικρά όταν βλέπουμε την βελόνα της ζυγαριάς (εκtός αν έχεις digital).

Καλή Εβδομάδα!!

Dimos είπε...

AAAAAAA!!! Κάθε φορά που μπαίνω σε αυτό το ευλογημένο blog βλέπω θέαμα που μου ευφραίνει την καρδίαν και την γλώτταν, όπως θα έλεγε και ο Παπαδιαμάντης. Έχεις αναλάβει, κατά πως φαίνεται, να μας παχύνεις.

Η μητέρα μου είχε που είχε τις γαστριμαργικές της ανησυχίες, θα έχει τώρα στις γιορτές κι εμένα κάθε μέρα πάνω από το κεφάλι της να την πρήζω:

- ... φτιάξε κι αυτό... κάνε κι εκείνο... είδα και αυτό στην Θαλασσένια...
- Ποιά είναι η Θαλασσένια;
- ... καρυδάτα με σοκολάτα. Παίρνουμε...
- Παιδί μου, με ακούς που σου μιλάω;
- ... κρέμα γκανάς με 250 γρ. κουβερτούρα...
- Πάει το καημένο, χάζεψε!

eleni είπε...

Θαλασσένια,να κρατήσω σκέτη τη σοκολάτα με τοπορτοκαλάκι;Τα καρυδένια γλυκά,εδώ τα συνηθίζουν πολύ,δεν τα συμπαθώ.
Όλοι λίγο πολύ έτσι νοιώθουμε,θα κοπεί και το χαμόγελο.
Φιλιά!

Χρωματιστή είπε...

Γιατί καλή μου Θαλασσενια είσαι απογοητευμένη;
Μήπως "υπερφόρτωσες" και χρειάζεται λίγο ν'αδειάσεις; Να πάρεις μια βαθιά ανάσα και ν'αφουγκραστείς τον υπέροχο εσωτερικό σου εαυτό;
Ό,τι και να 'ναι πάντως θαυμάζω τη δημιουργικότητά σου ειδικά κάτω από τέτοιες ψυχολογικές συνθήκες.

magda είπε...

Χρυσή νοικοκυρούλα Thalassenia,
Όλοι έχουμε αυτό το συναίσθημα, κι όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο έντονο, όμως ένα όμορφο γλυκάκι όπως το δικό σου, η οικογένειά μας, τα παιδιά μας,οι φίλοι μας, η μπλοκοπαρέα, πάντα μας χαρίζουν ένα χαμόγελο και μία ελπίδα...
Ας μείνουμε μ αυτήν...Δεν ξέρεις...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Υπέροχα τα καρυδάτα σου Θαλασσένια, γεια στα χεράκια σου!

Νομίζω είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που τόσος πολύς κόσμος νοιώθει κατάθλιψη και απογοήτευση, κι αυτό είναι το χειρότερο, μας κλέψανε το χαμόγελό μας!
Εμείς όμως δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω, πάντα υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο και πιο όμορφο!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Άστρια είπε...

Δηλαδή τί μας κάνεις τώρα θαλασσένια μου;;;;;

Βρήκαν μάλιστα και τη στιγμή να βγάλουν την γλωσσίτσα τους όπως λες...που είμαι σε μικρή δίαιτα, αλλά και πριν λίγο επέστρεψα από τον οδόντίατρο:)))

Παρά ταύτα, αυτή την συνταγή θα την κρατήσω γιατί μου αρέσουν πολύ τα γλυκά με καρύδια και σοκολάτα.
Μια που σου άρεσε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μυαλό μου πήγε και στο λικέρ Grand Marnier, όμως το κονιάκ μάλλον ταιριάζει πιο πολύ στη γεύση.

(άσχετο, αλλά να προσθέσω ότι λατρεύω ό,τι έχει σχέση και με το κάστανο σε γλυκό ή φαγητό)

Σε φιλώ καλή εβδομάδα!
(και πολλά θαυμαστικά για την πολυπραγμοσύνη σου!!!!)

Thalassenia είπε...

Margo

Είδες τι κάνει ένα σχόλιο, σε βάζει σε εσωτερικούς διαλογισμούς.
Δεν μου πάει η αποδοχή αμαχητί.
Χάσω ή κερδίσω πάντα προσπαθώ για την εσωτερική μου ηρεμία.
Άσε, μονολογώ.

Σ΄ευχαριστώ.

Thalassenia είπε...

ΦΟΥΛΗ

Αν μη τι άλλο το μπλόγκινκ σε κάνει να χαμογελάς:)))) πολύ όμως.

Να είσαι καλά.

Thalassenia είπε...

Παπαστρατής

Ιωάννη, είμαστε της ποιότητας και όχι της ποσότητας.

Όσο για τα άλλα δεν απαξιώνω τα λόγια σου και σ΄ευχαριστώ.

Καλό βράδυ.

Thalassenia είπε...

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ

Καλέ μου Σταύρο και η digital ζυγαριά είναι όπως η ζωή μας.
Μία γέρνει στο πικρό τάσι και μία στο γλυκό.

Να είστε καλά.

Thalassenia είπε...

Dimos

Είσαι σπουδαίος!!!
Με έκανες και γέλασα.

Ξεχνάω το έχω δηλώσει, αλλά θυμάμαι τα σημαντικά.
Οσονούπω :))

Thalassenia είπε...

eleni

Ακριβώς γι αυτό αντιστέκομαι.
Το γέλιο και η αισιοδοξία είναι χαρακτηριστικά μου.
Δεν μου τα παίρνει κανείς.

Κράτα τη σοκολάτα όσο θέλεις:)
Διατηρείται στο ψυγείο και συνοδεύει ότι άλλο φανταστείς.
Σήμερα ανέλυσα το περίσσεμα με λίγο γάλα γιατί είχε σφίξει, γέμισα και έψησα σφολιατάκια.
Κρουασανάκια στιγμής απίθανα!!!

Φιλιά θαλασσένια.

Thalassenia είπε...

Χρωματιστή

Αυτό βλέπω κι εγώ, αν με τέτοια διάθεση έβγαλα τρεις συνταγές -θα δούμε και τις άλλες αργότερα- φαντάσου τι γίνεται με κέφια, χαχαχα.
Χμ, δεύτερο σχόλιο που με στέλνει να διαλογιστώ.
Σοφή θα βγώ στο τέλος.

Φιλιά καλή μου, σ΄ευχαριστώ.

Thalassenia είπε...

magda

Η ελπίδα είναι στο τσεπάκι, αλίμονο αν την χάσουμε και ότι λες είναι αλήθεια.
Μπορεί να ακούγονται τυπικά λόγια αλλά ξέρω έτσι είναι.
Μετά τον ανεμοστρόβιλο και τις ζημιές του έρχεται ηρεμία.

Να είσαι καλά.

Thalassenia είπε...

ΕΛΕΝΑ

Μη ξεχνάμε την ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΚΤΗ όπου τα βρήκα.
Συμφωνώ γι αυτό ανασκουμπώθηκα:)))
χαμογελώντας έστω και με περίεργη διάθεση.

Καλό ξημέρωμα.

Thalassenia είπε...

Άστρια

Άσχημες μέρες διάλεξες να κάνεις μικρή δίαιτα.
Άστο για αργότερα και μη μου μιλάς για οδοντίατρο, έχω ένα πρόβλημα με δαύτους.
Να σου πω ότι το Grand Marnier
και το κονιάκ είναι τα ποτά που συνηθίζω το χειμώνα.
Ένα τζιν τονικ το καλοκαίρι πάει με τα δικά σου κάστανα;)))

Μπορείς να διατηρήσεις τα καρυδάτα σε κλειστό μέρος χωρίς κρέμα και να τα ενώσεις λίγο πριν το σερβίρισμα.
Προσοχή, δόση φουντουκιού και αραιά στο ψήσιμο.

Σ΄ευχαριστώ πολύ.

AMANTA είπε...

Εχω μικρές αντιστάσεις σε τέτοια πράγματα. Κανείς δεν θα πρόφταινε να δοκιμάσει τις δικές του αντιστάσεις. Γι αυτό αποφεύγω τέτοιους πειρασμούς :-). Καλοξοδεμένα που λέγαμε στο χωριό μου!

nikiplos είπε...

Αγαπητή Θαλασσένια καλησπέρα... φουρτουνιασμένη είσαι μάλλον τούτες τις μέρες, αλλά μην ξεχνάς, οι φουρτούνες ανασκάπτουν το βυθό και βρίσκουμε ενίοτε μαργαριτάρια μέσα εκεί...

Ο γλυκός κόσμος της ψυχής σου που ντύνεται μέσα από τη δημιουργία και την προσφορά, ντύνοντας ευτελή υλικά με μεγάλες σκέψεις, είμαι σίγουρος ότι θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα...

φιλιά

Thalassenia είπε...

ΑΜΑΝΤΑ

Και οι δικές μου αντιστάσεις στα γλυκά είναι μικρές, μηδαμινές, δηλαδή ανύπαρκτες.

Thalassenia είπε...

nikiplos


..όπερ και εγένετο αγαπητέ μου.


Στο μυαλό μου σε είχα, σου χρωστώ μία συνταγή. Έτοιμη είναι και περιμένει, βλέπεις τα Ελληνικά μαγειρέματα πήραν τη σειρά της.

Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

πόσα κομμάτια γίνονται δεν γράφεις και πως φουσκλωνουν , δεν χτυπάς σε μαράγκα τα ασπράδια?