Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Aναδημοσίευση ενός κειμένου που λέει πολλά.
Από την προσωπική ιστοσελίδα του Αλκίνοου ΙωαννίδηΝΕΑ

01.03.2012

We blame you!

---------------
We blame you, you know, μου είπε ένας Άγγλος στο Λονδίνο. Εννοούσε πως οι Έλληνες κάνουμε ζημιά στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρώπης. Με την κυκλοφορία της συλλογής “Local Stranger” στο εξωτερικό, θα πέφτω συχνά πάνω σε τέτοιου είδους ατάκες ξένων δημοσιογράφων.

Τι να απαντήσω; Τι να του πω; Πως οι αποικιοκράτες παππούδες του συμπεριφέρονταν στους Kύπριους δικούς μου σαν να ήταν ζώα, επειδή ήταν βοσκοί και δεν είχαν μπάτλερ; Πως η βασίλισσά του, αυτή η γιαγιά με τα καταπληκτικά καπέλα, όταν ήταν νέα υπέγραφε με το χέρι της θανατικές καταδίκες παιδιών 19 και 20 χρονών που πάλευαν να ελευθερώσουν τον τόπο τους; Να του πω για την εξωτερική πολιτική της χώρας του, που τεχνητά προκάλεσε το μίσος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, άνοιξε με το ζόρι την όρεξη στην Τουρκία για την Κύπρο και με τη βοήθεια της αστείρευτης δικής μας λεβεντομαλακίας δημιούργησε το Κυπριακό πρόβλημα, με χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και πρόσφυγες;

Να του πω για τον εμφύλιο εδώ στην Ελλάδα και για τον ρόλο που έπαιξε η εξωτερική πολιτιτική της χώρας του; Για τη σύμπραξη με τους ηττημένους Γερμανοτσολιάδες και κάθε λογής δοσίλογους εναντίων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία στο βουνό; Για το πώς εκμεταλλεύτηκαν την εγκεφαλική σκλήρηνση και τον επαρχιωτισμό της εδώ κομμουνιστικής ηγεσίας προκειμένου να ξεφορτωθούν μια και καλή το πιο δημιουργικό και αλτρουιστικό κομμάτι της χώρας; Πως από τότε επικράτησαν εδώ οι βολεψάκιδες, οι παρτάκιδες και οι ελληνάρες χωρίς Ελλάδα – αυτοί που όταν λένε «αγαπώ την πατρίδα μου» εννοούν στην καλύτερη περίπτωση «αγαπώ τον εαυτό μου» ή ακόμα «μισώ όλους τους άλλους» - φέρνοντας τη χώρα σήμερα στην καταστροφή;

Ας μη μιλήσω για τη Γερμανία, μη σας κουράζω με τα αυτονόητα...

“We blame you!” Έλα τώρα Robert, behave yourself να πούμε, μην κάνεις σαν παιδί! Κι εγώ σας κατηγορώ άμα είν’ έτσι.

Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις σας ανέθρεψαν και στήριξαν τη διαφθορά μας, προκειμένου να μας πουλήσουν σε διπλή τιμή τα άχρηστα, μισοχαλασμένα όπλα, τα φάρμακα και τις τηλεπικοινωνίες τους. Έστησαν Ολυμπιάδες. Η δική μας κόστισε διπλάσια από του Σίδνευ, το είπε τότε υπουργός μας, υπερήφανος, σε ξένο κανάλι. Κι όταν ρωτήθηκε ο υπουργός στη συνέχεια: «Εννοείτε πως αυτά πληρώνονται με ξένα κεφάλαια;» απάντησε παρεξήγημένος (έχουμε και μια αξιοπρέπεια!), «Όχι! Αποκλειστικά με δικά μας χρήματα. Θα μάθουμε πόσα ακριβώς μετά το πέρας των αγώνων»! Τα πλήρωσε το κράτος, δηλαδή εμείς, δηλαδή τα εγγόνια μας. Κι εμείς φωνάζαμε «Ζήτω» και «Γεια». Και στήναμε ωραίες τελετές έναρξης και λήξης. Γραφείο τελετών!

“We blame you!” Και οι δύο παππούδες μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Δεν άκουσα ποτέ τους γονείς μου που μεγάλωσαν πάμφτωχοι και ορφανοί, ούτε τις πρόσφυγες, χήρες γιαγιάδες μου να κατηγορούν συνολικά τους Γερμανούς, τους Άγγλους, τους Τούρκους ή τους Βούλγαρους. Είχαν μια σιωπή, μια βαθιά γνώση πως ο άνθρωπος, από όπου και αν κατάγεται, κρύβει μέσα του τον άγγελο μα κρύβει και το θηρίο. Το ταϊζει κρυφά, το κρύβει πίσω από χαμόγελα και ανέξοδες καλοσύνες, το καταπιέζει όταν ενοχλεί την καθημερινότητα και το ελευθερώνει όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν. Εκτός κι αν η καλλιέργεια και η ηθική του υπερισχύσουν. Μα, να ανοίξω φιλοσοφική συζήτηση;

Όχι. Τότε; Ας πάω στα «επουσιώδη». Να πω για τις αηδίες που η δική σας show-business μάς πούλησε δεκαετίες τώρα; Για τόσες ανοησίες της ποπ, της ροκ και των «charts» που μας τάισαν με το ζόρι; Που για κάθε τραγούδι της προκοπής αναγκαστήκαμε να αγαπήσουμε κι ένα σακί σκουπιδοτράγουδα και να συνδέσουμε τις εφηβείες και τις ζωές μας μαζί τους; «Και τι με νοιάζει, θα μου πει, αν εσύ έχαφτες τις αηδίες που σου πουλούσαν οι δισκογραφικές και τα ραδιόφωνα; Ας μην τις άκουγες. Είναι ανάγκη να σας φταίνε πάντα οι άλλοι;»

Καλά, θα πω για τα δικά μας: Έχεις δίκιο Robert, ότι κι αν πεις λίγο είναι. Η πρώτη μας βουλή είχε μέσο όρο 200 βαφτιστήρια ανά βουλευτή. Ήμασταν χαλασμένοι εξ αρχής. Ο εμφύλιος μεταξύ των Ελλήνων κατά την επανάσταση στοίχησε περισσότερους νεκρούς απ’ ότι ο αγώνας ενάντια στους Οθωμανούς. Βαφτίσαμε τον Ιταλό Καποδίστρια Έλληνα και μετά τον σκοτώσαμε γιατί δεν είχε τα κουσούρια μας. Όσο αίμα κι αν χύσαμε, όσους Θούριους κι αν ψάλαμε, όσες ηρωικές Εξόδους κι αν επιχειρήσαμε, τελικά εσείς μάς κάνατε κράτος, για να κάνουμε τις δουλειές σας. Το ένα από τα τρία πρώτα κόμματα της νέας μας χώρας, αυτό που ουσιαστικά επικράτησε, λεγόταν «Αγγλικό». Αυτό τα λέει όλα. Ποια ιδεοληψία μάς έκανε να πιστέψουμε πως μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι; Χάσατε ευγενή παιδιά εδώ Robert, το ξέρω. Ποιητές, ουτοπιστές, οξφορδιανούς αρχαιογνώστες, έφηβους φιλέλληνες, Έλληνες εξ αναγνώσεως, Πλατωνιστές όταν κανείς δεν είχε ακούσει για Πλάτωνα στα λημέρια μας για αιώνες. Εμείς ήμασταν αναλφάβητοι Αρβανίτες, Βλάχοι, Τουρκόγυφτοι, Τουρκόφωνοι, Πομάκοι, Σλαβομακεδόνες, Τσάμιδες. Εσείς βυθίσατε στο Ναβαρίνο, εσείς μας δώσατε κράτος, εσείς μας κάνατε Έλληνες. Εμείς απλώς κερδίσαμε το κύπελο στο ποδόσφαιρο και βγήκαμε να δείρουμε Αλβανούς.

Μπα, όχι, αυτά τα λέμε μεταξύ μας, δεν είναι για ν’ ακούγονται παραέξω, μετατρέπονται αυτομάτως σε υπερβολές και σε ψέματα όταν βγαίνουν απ’ το σπίτι. Θα του πω άλλα:

Μη νομίζεις πως περνούσαμε ζωή και κότα τόσα χρόνια Robert! Δεν ήταν παράδεισος το να κοιμάσαι σε ράντζο στο διάδρομο, εγχειρισμένος. Ούτε το να είσαι άτομο με αναπηρία και να σού είναι αδύνατον να κινηθείς στις πόλεις μας. Ούτε το να πληρώνεις «περαίωση» στην εφορία, θεωρούμενος απατεώνας εξ ορισμού. Ούτε το να οδηγείς και να πεθαίνεις στους δρόμους μας. Ούτε το να γεννάς με καισαρική για να βγάλει κάνα φράγκο παραπάνω ο μαιευτήρας και να ταϊζει γάλα σκόνη το παιδί σου για να πάρει προμήθεια. Ούτε το να μη βρίσκεις το δίκιο σου στα δικαστήρια. Ούτε το να κυβερνιέσαι από όσους μας κυβέρνησαν. Ούτε το να ζεις στην ασχήμια όπου ο καθένας έχτιζε ότι να ‘ναι όπου να ‘ναι. Ούτε το να είσαι παιδί χωρίς παιδεία και χωρίς χρόνο, με πέντε ιδιαίτερα τη μέρα, με άγχος και κατάθλιψη. Ούτε γέρος χωρίς ουσιαστική περίθαλψη και σύνταξη, να περιμένεις να πεθάνεις μπροστά στην τηλεόραση. Ούτε και το να είσαι Αιγυπτιώτης, Κύπριος, Μικρασιάτης, Ηπειρώτης, Ίμβριος ή Πόντιος ήταν πάντα ευχάριστο. Γι’ αυτό μη λες πως γλεντούσαμε τη ζωή μας τόσα χρόνια με δανεικά. Τα δανεικά τα έδιναν οι διαφθορείς των κυβερνήσεων και των εταιρειών σου και τα έτρωγαν οι διεφθαρμένοι δικοί μας δικοί τους. Και θησαύριζαν οι δυνατοί μέσα απ’ τη μιζέρια και τον εξευτελισμό μας και σήμερα θέλουν κι άλλο.

Τώρα, το πώς γίνεται αυτή η πλούσια και αδιάφθορη χώρα σου, ενώ ρούφηξε το αίμα αποικιών τόσα χρόνια, να χρωστά κι αυτή, το γιατί σού κόβονται οι παροχές στην παιδεία, οι κοινωνικές ασφαλίσεις, οι μισθοί και η πρόνοια, το γιατί έχεις χρόνια τώρα άστεγους κάτω απ’ τις γέφυρες, πεινασμένους στο δρόμο και αναλφάβητους το 2012, αυτό είναι άλλο, τεράστιο, παγκόσμιο θέμα που καλό θα ήταν να ψάξουμε όλοι μαζί. Δεν πηγάζει από την κατάσταση στην Ελλάδα. Μη μας κατηγορείς λοιπόν για όσα δεν φταίμε.

Αν θέλεις να μας κατηγορήσεις, κατηγόρησέ μας για την έλλειψη οργανωμένης άμυνας απέναντι σε μια επίθεση πρωτοφανή αλλά αναμενόμενη. Κατηγόρησέ μας που βρεθήκαμε ανέτοιμοι, επαρχιώτες αδικτύωτοι, αυτιστικοί, ομφαλοσκόποι, χασομέρηδες, μια πόλη ανοχύρωτη μπροστά στην προαναγγελθήσα επέλαση του τέρατος. Και κατηγόρησε και λίγο τον εαυτό σου, που αντί να συμπονέσει τον δοκιμαζόμενο φτωχόκοσμο της Ελλάδας, γλύφει μισοκοιμισμένος την καραμέλα που του πουλούν οι αγορές, τα περιοδικά των εκδοτών και οι ρατσιστικές αναλύσεις των καναλιών, περιμένοντας τη σειρά του. Σου λένε κάθε μέρα για την ελληνική τεμπελιά, για την ελληνική διαφθορά, για την ελληνική ψευτιά. Την αλήθεια που δεν σου λένε θα σου την πούμε εμείς: Ετοιμάσου να χάσεις όσα νομίζεις πως έχεις. Γιατί θα τα χάσεις όλα!

Και μην πεις "αυτά δεν γίνονται!" Κι εμείς τέτοια λέγαμε. Και σήμερα βρεθήκαμε χωρίς γη κάτω απ' τα πόδια μας. Αύριο θα έρθει η σειρά σου. Όταν λοιπόν θα σου στερούν τη σύνταξή σου, τα χρήματα που κέρδισες με ιδρώτα και με απουσία από τα παιδιά σου και τους έδωσες να σου φυλάξουν, όταν δεν θα ‘χεις γιατρό να γιατρευτείς, σπίτι να κοιμηθείς, πρόνοια να προνοήσει, φαϊ να φας, τραγούδι να τραγουδήσεις, τότε να μας κατηγορήσεις διπλά. Γιατί εμείς ανοίξαμε την Κερκόπορτα.

Η ευθύνη μας δεν είναι μόνο πως δημιουργήσαμε χρέος, πως κλέψαμε τον τόπο μας, πως χτίσαμε αυθαίρετα, πως πληρωθήκαμε μαύρα, πως πήραμε και δώσαμε φακελάκια, πως ψηφίσαμε ζώα, πως λαδώσαμε, πως παντρευτήκαμε σε πισίνες με πυροτεχνήματα και λιμουζίνες ενώ χρωστούσαμε, πως κάψαμε πεντοχίλιαρα στα σκυλάδικα, πως θελήσαμε το βουλευτή και τον καλλιτέχνη να εκπροσωπούν τη φτηνότερη και πιο αντιαισθητική πλευρά μας. Εννοείται πως φταίμε για όλα αυτά και άλλα. Όμως η πραγματικά μεγάλη ενοχή μας απέναντί σου είναι πως κάναμε την αρχή για να ρουφήξουν σε λίγο και το δικό σου αίμα.

Η υποχρέωση μας σήμερα είναι να παλέψουμε για τα παιδιά σου. Και η δική σου υποχρέωση είναι να παλέψεις για τα δικά μας. Μόνο έτσι γίνεται.
Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες.

Ακούς εκεί we blame you! Ηλίθιε!Πηγή:
http://www.alkinoos.gr/el/news.html
16 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Καταπέλτης η ανάρτησή σου Θαλασσένια μου, τα είπες όλα!!!
Τι να προσθέσουμε εμείς???
Τι άλλο να πούμε στον Robert, στον Hans, στον Peter και σε κάθε άλλο ανεγκέφαλο που αβασάνιστα λέει το μακρύ του και το κοντό του?
Τους τα είπες όλα!
Σε φιλώ!

Ανώνυμος είπε...

Tωρα πως και γιατί θα χάσουν οι Αγγλοι οτι εχουν....δεν το καταλαβαίνω.
Και εργατικοί είναι οι άνθρωποι και αυτοκρατορίες εχουν χτίσει (και διατηρούν), και γενναίος λαός είναι και πολιτισμό παράγουν...αλήθεια δεν το καταλαβαίνω.
Απο παλιά μας έφταιγαν α)οιΡωμαίοι γιατί μας σκλάβωσαν β) οι Τούρκοι γιατί μας σκλάβωσαν γ)οι Ιταλοί γιατί μας σκλάβωσαν δ)οι Γερμανοί γιατί μας σκλάβωσαν στ)οι Αμερικάνοι γιατί μας εκμεταλλεύτηκαν ε) οι (ξανα)Τούρκοι γιατί μας πέταξαν στη θάλασσα στη ΜΑ ζ)οι Αγγλοι γιατι μας πήραν την Κύπρο η)οι (ξανα)Τουρκοι γιατι μας (ξανα) πήραν την Κύπρο θ)οι (ξανά) Τούρκοι γιατί μας πήραν τα Ιμια ι) οι (ξανά) Αμερικάνοι γιατί μας (ξανα) εκμεταλλεύτηκαν κ) οι Σκοπιανοί γιατι μας πήραν το όνομα λ) οι (ξανα) Γερμανοί που μας έχουν κάνει να ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά μας!! Το "blame you" μας πείραξε!!!!
Καλησπέρα

eleni είπε...

Θαλασσένια,τι να συμπληρώσω,όλα τα περιέχει το κείμενο.
Όλοι δεν εμπλέχτηκαν στα παιχνίδια της κάθε εξουσίας φωνάζουμε "ντροπή" τόσο στους ντόπιους όσο και στους εξωγενείς κατηγόρους μας.
Φιλιά!

Lyriel είπε...

Ωραία τα είπε ο Αλκίνοος Θαλασσένια μου, ειδικά οι τρεις τελευταίες του σειρές ..
Καλό Σαββατοκύριακο !

VAD είπε...

Τα ερριξε χοντρά ο Αλκίνοος,μπραβο του!!!

Καλο Σαββατοκύριακο να περάσεις...

Dennis Kontarinis είπε...

Πραγματικά ένα αξιοπρόσεχτο άρθρο αγαπητή μου Θαλασσένια, που θα πρέπει ο καθ΄ένας να το διαβάσει με προσοχή και να το καταλάβει. Λέει πάρα πολλές αλήθειες που από κάποιους κρύβονται επειτηδείως.
Νάσαι καλά

Άιναφετς είπε...

Πες τα χρυσόστομη και όποιος άκουσε άκουσε!!!
Φιλιά και καλό Σ/Κ!!!

Margo είπε...

Μπράβο στον Αλκίνοο, το διάβασα πριν μέρες και τον παραδέχτηκα.
Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες όπως λέει στο τέλος και δεν βοηθάει να αυτοκατηγορούμαστε ή να κατηγορούμε τους άλλους. Πρέπει να παλέψουμε όλοι για όλους.
Και αν κάναμε λάθη πολλά και μεγάλα θα πρέπει να παραδοθούμε άνευ όρων χωρίς να προσπαθήσουμε για το ουσιαστικά καλύτερο;;;; Η ερώτηση στον Θαλασσοκράτωρα.

Φιλιά πολλά Θαλασσένια μου

Ανώνυμος είπε...

και η απάντηση στη Margo.
Οχι για το ονομα του θεού!
Αυτό μας έλειπε τωρα να ρίξουμε και ευθύνες σε όσους με δόλιους τρόπους και με γνώμονα την καλοπέραση εχουν αφήσει χιλιάδες ανθρώπους να υποφέρουν.
Πάμε όλοι μαζί να χτίσουμε αλλη μια Ελλάδα της ξεφτίλας, μια ζωή το ίδιο δεν κάνουμε αλλωστε?
Ενωμένοι σαν γροθιά παιδιά να βγάλουμε για μια ακόμα φορά ο ενας τα μάτια του άλλου.
Στα παιδιά μας να κάνεις την ερώτηση Margo οχι σε εμένα, ειδικά σ' αυτα τα παιδιά που ζούν στο εξωτερικό και ντρέπονται να πούν οτι ειναι Ελληνες.

GSGabs είπε...

Το "γνώθι σαυτόν" ποτέ δεν έβλαψε, ούτε τους μεν ούτε τους δε...
Πολύ εύστοχο και καλογραμμένο κείμενο!

ΥΓ. Ντρέπεται μονον όποιος δεν έχει καθαρή συνείδηση, άσχετα απ' το που γεννήθηκε...

Ανώνυμος είπε...

Κείμενο που λέει πολλά,κείμενο με δύναμη..για μια φορά ο Ιωαννίδης τα είπε τόσο μα τόσο όμορφα...καλημέρα!

stalagmatia είπε...

Όπως λέει κι ο Αλκίνοος, καλώς ή κακώς, κάποια στιγμή θα καταλάβουν, αλλά τότε θα είναι αργά γιατί θα είναι στη θέση που είμαστε εμείς τώρα!

Thalassenia είπε...

Δεν θα ντραπώ ποτέ και πουθενά να πω ότι είμαι Ελληνίδα.
Θεωρώ το κείμενο εξαιρετικό και νομίζω είναι για προβληματισμό και όχι για αντιπαράθεση.

Ευχαριστώ όσους το διαβάσατε και περισσότερο εσάς που σχολιάσατε.

Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννης είπε...

Το είχα διαβάσει και εγώ αλλά είναι από τα κείμενα που αξίζει να ξανα διαβάσεις...

Καλή σου μέρα συμπατριώτισσα...

Άστρια είπε...

Ντρέπομαι πολλές φορές που στην Ελλάδα δεν σκεφτόμαστε πάντα τους Κυπρίους ότι είναι κομμάτι μας ενώ για εκείνους πάντα η καρδιά χτυπάει για εδώ. Ο Αλκίνοος πάντα έχει δείξει δείγματα ποιότητα και ευαισθησίας. Ο λόγος του εδώ καθαρός και τίμιος μα πάνω από όλα ελληνικός!

Και συμφωνώ μαζί σου Θαλασσένια, είναι ευλογία να είσαι έλληνας, να έχεις πίσω σου και μέσα σου όλη αυτή την παράδοση, τον πλούτο της ομορφιάς της γλώσσας και του μοναδικού Φωτός...παρόλο που κάποιοι, ναι πάντα υπήρχαν κάποιοι, που φύλαγαν να είναι εφιάλτες ή ν' ανοίξουν τις κερκόπορτες.

Thalassenia είπε...

Άστρια

Σ΄ευχαριστώ για τις σκέψεις που καταθέτεις.