Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν απλώνεις τραχανά πρέπει να έχει βοριαδάκι.....


Για να στεγνώσει καλά και να το αποθηκεύσουμε για τον χειμώνα.


Για να δούμε όμως πώς φτιάχνεται.
Βράζουμε 1.5λιτ. γάλα (πρόβειο, κατσικίσιο ή μισό μισό) και μόλις φουσκώσει
σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε 1κ.σ. αλάτι και 500γρ. σπασμένο σιτάρι.
Κατά τον βρασμό προσέχουμε να μην φουσκώσει το γάλα και χυθεί,
καθώς και να μην πιάσει, γιατί ο τραχανάς θα μυρίσει καμμένο.


Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το γάλα 
και να γίνει ομοιογενές, ελαφρώς σφιχτό μείγμα.
Ρίχνουμε πιπέρι (το οποίο φέτος ξέχασα αλλά δεν πειράζει)



Όταν κρυώσει το μείγμα το "περνάμε" από το κατάλληλο κόσκινο


και έχουμε έτοιμο ψιλοτριμμένο γλυκό τραχανά.


************


.....και όταν κάνεις το κουσκούς πρέπει να έχεις όρεξη!

 Υπομονή



Εργαλεία
Ξύλινη λαξευτή σκάφη και κόσκινο τρυπητό



 Υλικά
1.5 λίτρο γάλα (πρόβειο, κατσικίσιο ή μισό μισό) 8 αυγά, 
100γρ τραχανά ή σιτάρι σπασμένο, 3κιλά αλεύρι σταρένιο.


Ας δούμε πώς φτιάχουμε και αυτό.
Κάνουμε την αρχή με λίγο σπασμένο σιτάρι.


Ρίχνουμε μία χούφτα αλεύρι


 και δουλεύουμε τα χέρια κυκλικά σε όλη την επιφάνεια της σκάφης.


Μετά από 5-6 κυκλικές κινήσεις
ρίχνουμε ελάχιστο από το μείγμα αυγών - γάλακτος,
περίπου μία-δύο κουταλιές σούπας, 
ανάλογα με την ποσότητα του παρασκευασμένου υλικού
και συνεχίζουμε το δούλεμα.


 Όταν το υλικό πολλαπλασιαστεί


δηλαδή μεγαλώσουν τα κουσκουσάκια στο επιθυμητό μέγεθος,


 το περνάμε από το κόσκινο, οπότε το έτοιμο κουσκούς θα μείνει μέσα
ενώ το μικρό κουσκουσάκι θα πέσει πάλι στην σκάφη για την συνέχεια.


(Φέτος έκανα δύο δόσεις, μία παρέα με τις εξαδέλφες για να το μάθουν
και μία μόνη μου την επόμενη μέρα αφού είχα περισσευούμενο υλικό.)


Το αδειάζουμε σε τραπεζομάντιλο να στεγνώσει
και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.


Όταν στεγνώσει καλά



το τσουβαλιάζουμε :)
και περιμένουμε τον χειμώνα.


Το κουσκούς θέλει υπομονή, όρεξη, εργαλεία και καλά υλικά.
Αυτές οι δουλειές γίνονται τέλος καλοκαιριού για να πούμε 
"Από Αύγουστο -καλό- χειμώνα........"



Eδώ θα δείτε ένα σχετικό βιντεάκι από παλαιότερη παρασκευή, όταν πρωτοάνοιξα το blog.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται κάθε φορά, μέχρι και το ίδιο τραπεζομάντηλο :)









28 σχόλια:

VAD είπε...

Μια φορά κι εναν καιρό απλωνε η μάνα τραχανά στον ήλιο,μια ντουζίνα ταψιά,μέχρι να τ'απλώσει εμεις τσιμπούσαμε λιγο ζεστο-ζεστό :)

Καλέ κυρία,λιγο τραχανά και για τεμάς; :)

Άιναφετς είπε...

Μα τι ωραία, τώρα ξέρω που και τι θα τρώω τις κρύες χειμωνιάτικες βραδιές... αχ! και να ήσουν πιο κοντά!

ΑΦιλιά βουνίσια μ' ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα που ετοιμάζεται!

Άιναφετς είπε...

Μα τι ωραία, τώρα ξέρω που και τι θα τρώω τις κρύες χειμωνιάτικες βραδιές... αχ! και να ήσουν πιο κοντά!

ΑΦιλιά βουνίσια μ' ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα που ετοιμάζεται!

ξωτικό είπε...

αχ αυτό το χεράκι !!!!
έτσι απλά και σιωπηλά να το φιλήσω απλώς θα'θελα.

(ελπίζω να'ναι δικό σου ε ; :-))

Να είσαι καλά να μοσχοβολάς μάννα και σπιτίσια θαλπωρή Θαλασσένιε θησαυρέ μας.

Άστρια είπε...

Σε θαυμάζω, σε θαυμάζω, σε θαυμάζω!!!!!!

Πάντα η πολύπλευρη ακούραστη Θαλασσένια της αγάπης και της προσφοράς!

Και του χρόνου και του χρόνου!


υγ.και συγχρόνως φωτογράφιζες;;;!

Vita είπε...

Υπέροχη ανάρτηση! Ευχαριστούμε!
Με υγεία να τα καταναλώσετε, και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις.

Ἅ λ ς είπε...

όμορφο το μπλογκ σου!

πωπω τραχανάς! και η μαμά μου έκανε μαζί με τη γιαγιά μου όταν ήμουν μικρότερη. Εγώ μόνο να τον μαγειρεύω ξέρω (ξέρω ξέρω δεν είναι κανένα κατόρθωμα)!

Ανώνυμος είπε...

Είχα ξαναφήσει μήνυμα για το κουσκούς. Χαίρομαι που ξαναβάλατε τη συνταγή. Το λατρεύω, αν και αργά το έμαθα και το γεύτηκα (δεν το πολυγνωρίζουν στο Μοριά πλην Κυλλήνης μάλλον από τους πρόσφυγες; Από πού είστε;). Πολύ ωραίες οι φωτό, μπράβο που αποθησαυρίζετε για όλους μας και για πάντα πληροφορίες που χάνονται. Να πω την αλήθεια μου φαίνεται κάπως δύσκολο (αν και αν δοκιμάσει κανείς ίσως και να μην είναι) και ζήλεψα την παραγωγή σας. Καλοφάγωτο...!!! Καλή συνέχεια στις αναρτήσεις και ό,τι νομίζετε από τα παλαιά ότι μπορείτε να μοιραστείτε, θα το περιμένουμε με χαρά .Ε.

Roadartist είπε...

Υπομονή. Όπως όλα τα ωραία πράγματα.
Μπράβο, ευχαριστούμε για όσα μοιράστηκες, φιλιά! Καλό φθινόπωρο.

Thalassenia είπε...

VAD

Tώρα δύο τρία κιλά είναι αρκετά. Κάποτε ήταν από τις βασικές τροφές γι αυτό και οι ποσότητες.

Κοπιάστε καλέ εκτός αν.... σε βρω στο Κορινό :)

Thalassenia είπε...

Άιναφετς

Εσύ που ξέρεις χορτοφαγικές συνταγές θα βρεις άλλη μία.

..στην επόμενη συνάντηση θα έχω σακουλάκι...:)

Thalassenia είπε...

ξωτικό

Μη και κοκκινίζω
Χαχαχα, το δικό μου είναι καλέ.

Φιλιά θαλασσένια.

Thalassenia είπε...

Άστρια

Τι να πω εγώ τώρα!
Αν κάνεις μια φορά θα δεις ότι δεν είναι τόσο δυσκολο. Αν έχεις και παρέα γίνεται χωρίς να το καταλάβεις.

Και του χρόνου να είμαστε καλά να σχολιάσουμε εκείνη την παραγωγή.

Η μηχανή είναι προέκταση του χεριού :)

Τα φιλιά μου.

Thalassenia είπε...

vita

Εγώ ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλά σας λόγια.

Να είσαι καλά.

Thalassenia είπε...

Α λ ς

Το κατόρθωμα δεν είναι να το παρασκευάσεις αλλά να το καταναλώσεις στις μέρες μας, με τόσα έτοιμα προϊόντα γύρω μας.
Αυτές οι μνήμες είναι που οδηγούν πολλές φορές.

Ευχαριστώ.

Thalassenia είπε...

Ανώνυμος Ε

Ευχαριστώ για τα επαινετικά σου λόγια. Αναρτήσεις ενός έτους αξίζουν για ένα τέτοιο σχόλιο.
Κατάγομαι από Μικρά Ασία από όπου είναι και οι συνταγή.

Η δυσκολία είναι μόνο στην αρχή έως ότου δημιουργηθούν τα πρώτα κουσκουσάκια, μετά είναι θέμα ταχύτητας της μαστόρησας.

Τα λόγια σου με ωθούν να αναρτήσω μία γαλατόπιτα που όμοιά της δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα.

Να είσαι καλά, σ΄ευχαριστώ πολύ.

Thalassenia είπε...

Roadartist

Μακάρι να μοιραζόμασταν την πρώτη μαγειριά :)

Φιλιά θαλασσένια.

agrampelli είπε...

Α,έξοχα! Ευχαριστούμε για την συνταγή σου ,είναι πολύτιμη!

Και του χρόνου!
(εκτυπώνω αμέσως και αποθηκεύω βίντεο,φιλιά)

Ξανθή είπε...

Η αλήθεια είναι ότι το κους κους το ζήλεψα περισσότερο από τον τραχανά!!
Καλοφάγωτα με υγεία.

Marie-Anne είπε...

Γειά στα χεράκια σου!! Καλοφάγωτα να είναι! Πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες και οι εικόνες! Νά'σαι πάντα καλά!
Καλό φθινόπωρο!

Thalassenia είπε...

agrampelli

Έρχομαι να σου το φτιάξω αν θέλεις :)

Φιλιά θαλασσένια

Thalassenia είπε...

Ξανθή

Ο τραχανάς Ξανθή μου γίνεται πολύ εύκολα, το κουσκούς είναι ο μπελάς.
Αλλά και από άποψη υλικών είναι πιο πλούσιο.
Ευχαριστώ, να είσαι καλά.

Thalassenia είπε...

Marie-Anne

Καλώς ήρθες στην παρέα μας
Ελπίζω να βοήθησα όποιον ενδιαφέρεται αλλά μου είναι αρκετό και μόνο για να καταγράφεται η παράδοση της Ελληνικής κουζίνας.

Ευχαριστώ πολύ.

agrampelli είπε...

Τι τι λες και δεν το κάνεις;;;;


Φιλιά καλή μου :)

Side21 είπε...

Μεγάλη φασαρία !!!
Κατά σύμπτωση πριν λίγες μέρες έφερα
τραχανά και κους-κους απ' το Κουσάντασι ...
Ότι πρέπει για τα γεμιστά με λίγο ρύζι !!!
Φιλιά απ' την Ανατολική μεθόριο ...

Thalassenia είπε...

Side21

H φασαρία είναι σχετική αλλά η νοστιμιά αξεπέραστη!!!
Από εκείνη την πλευρά είναι σίγουρο ότι φιάχνουν γνήσια τέτοια μαγειρέματα, οπότε έχεις γνώση. Καλοφάγωτα στον χειμώνα που έρχεται.

Φιλιά θαλασσένια από τα απόκεντρα του κέντρου :)

Μαρία είπε...

Θαλασσένια μου,και του χρόνου...Για τον τραχανά στο ψυγείο πρέπει να είναι σε πάνινα σακουλάκια και μέσα σε σακούλα για να μην πάρει υγρασία...Σε φιλώ..

Thalassenia είπε...

Όστρια

Τον φρέσκο τον κρατάω σε πάνινη σακούλα εκτός ψυγείου, τον περνσινό τον διατηρώ σε γιάλινα βάζα για τον λόγο που είπες, μην πάρει υγρασία.

Σ΄ευχαριστώ.