έχουν ετοιμάσει κόλλυβα για τις ψυχές,
όπως επιβάλλει η θρησκευτική πίστη και παράδοση.
Εδώ θα σας δείξω την δική μου εκδοχή
όπως την έμαθα από την μάμα.
Βάζουμε το σιτάρι στο νερό να φουσκώσει και στην συνέχεια το βράζουμε
με λίγο αλάτι και απαραίτητα ένα - δύο δαφνόφυλλα, μέχρι να μαλακώσει.
Στραγγίσουμε το σιτάρι, το αφήσουμε να στεγνώσει
και τότε μπορούμε να φτιάξουμε υγιεινό, θρεπτικό κολλυβόσμο.
Στο ζωμό που βράζει ρίχνουμε λίγο ζάχαρη, μερικά βρασμένα σιτάρια
και κορν φλάουρ ή νισιστέ διαλυμένο σε νερό.
Ανακατεύουμε δύο λεπτά και είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε συνήθως με ό,τι υλικό βάζουμε στα κόλλυβα
ή σκέτη κανέλα ή ό,τι επιθυμούμε.
Για τα κόλλυβα ετοιμάζουμε πρώτα τον χαλβά.
Σε ένα ταψάκι καβουρντίζουμε αλεύρι προσεκτικά να μην καεί
και όπως το βγάζουμε πολύ ζεστό από το φούρνο
το βάζουμε στο σιτένιο σουρωτήρι
Σε ένα ταψάκι καβουρντίζουμε αλεύρι προσεκτικά να μην καεί
και όπως το βγάζουμε πολύ ζεστό από το φούρνο
το βάζουμε στο σιτένιο σουρωτήρι
και ρίχνουμε μέλι.
Το ζεστό αλεύρι ρευστοποιεί το μέλι και ανακατεύοντας,
τα δύο μαζί πέφτουν στο σκεύος από κάτω.
Συνεχίζουμε γρήγορα πριν κρυώσει το αλεύρι
για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χαλβά.
Το κρύο και κολώδες μίγμα που μένει στο σουρωτήρι
μπορούμε να το περάσουμε στο μίξερ (μούλτι)
και να το χρησιμοποιήσουμε όλο μαζί.
για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χαλβά.
Το κρύο και κολώδες μίγμα που μένει στο σουρωτήρι
μπορούμε να το περάσουμε στο μίξερ (μούλτι)
και να το χρησιμοποιήσουμε όλο μαζί.
Έχουμε ετοιμάσει τα υλικά που χρειαζόμαστε,
το σιτάρι, τα αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες,
κανέλα, γαρύφαλο, μαϊδανό, σουσάμι καβουρντισμένο,
κόλιανδρο σπασμένο και τον χαλβά.
το σιτάρι, τα αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες,
κανέλα, γαρύφαλο, μαϊδανό, σουσάμι καβουρντισμένο,
κόλιανδρο σπασμένο και τον χαλβά.
Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός χαλβά και ζάχαρης
και γεμίζουμε το πιάτο.
Ρίχνουμε τον χαλβά να καλύψει όλο το σιτάρι, πατάμε καλά με τα χέρια,
καλύπτουμε με ζάχαρη και στολίζουμε.
Αν θέλουμε μπορούμε να στολίσουμε επάνω στον χαλβά,
ειδικά στα κόλλυβα του Ψυχοσάββατου που δεν θέλουν ζάχαρη.
Μία λύση για τις νεότερες νοικοκυρές είναι το τριμμένο μπισκότο.
Σαν αλεύρι και αυτό, ακριβώς όπως χρειάζεται
για να πάρει την υγρασία του σιταριού και μάλιστα γλυκό.
Από πολύ καιρό ήθελα να αναρτήσω αυτή την ιεροτελεστεία
που κάνουμε για τις ψυχές των αγαπημένων μας.
Εχθές συγκινήθηκα βλέποντας τις γυναίκες να προσέρχονται στην εκκλησία
με τα κόλλυβα και τα πρόσφορα στα χέρια.
Και μετά με ευλάβια περιμένουν να ακούσουν τον ιερέα
να προσφωνεί τα ονόματα των κεκοιμημένων και να ευχηθούν
Καλή Ανάπαυση να έχουν.
Η διαδικασία της ετοιμασίας των κόλλυβων με ανακουφίζει
και θέλησα να την μοιραστώ μαζί σας όπως τόσα άλλα.
6 σχόλια:
Πράγματι τα κόλλυβα είναι μια διαδικασία που μας ανακουφίζει, συμφωνώ !!Να είσαι καλά με αυτή την ανάρτηση που σκέφτηκες να κάνεις !!!Καλό σου βράδυ !!!
Ο κόσμος της Ράνιας.
Στην αρχή δεν τολμούσα, όμως είναι μέρος της ζωής μου αυτή η διαδικασία οπότε θέλησα να συμπεριληφθεί στο blog μου.
Ευχαριστώ για το σχόλιο και την κατανόηση.
Να είσαι καλά.
Αναπαυμένοι καί αείμνηστοι οί εκλειπόντες σου κι΄εσύ γερή καί νά τούς μνημονεύης.
Καλή Ανάσταση στους νεκρούς μας,Θαλασσένια μου...Την εκδοχή αυτή δεν την είχα ακούσει ξανά...Θέλω να τη δοκιμάσω...Καλό βράδυ εύχομαι...
Πέρασε χρόνος;
Ευχαριστούμε για τη συνταγή, πάντα θαύμαζα τις γυναίκες που έφτιαχναν τα κόλλυβα τα οποία και μου αρέσουν πολύ...
ΑΦιλιά πάντα καρδιάς...
Είθε να αναπαύονται εν ειρήνη, όλοι οι αγαπημένοι μας.
Για το κολλυβοζούμι, όπως το έλεγαν οι δικοί μου, έχουμε σχεδόν τον ίδιο τρόπο παρασκευής.
Αλλά τα δικά σου κόλλυβα με τον χαλβά, φαίνονται πολύ πρωτότυπα με τον χαλβά.
Εγώ τα κάνω πιο απλά.
Φιλάκια
Δημοσίευση σχολίου