Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Μοσχοβόλησε το σπίτι.

Ας γιορτάσουμε το Πάσχα που έρχεται και συνεχίζουμε το ταξίδι αργότερα.
Μεγαλοβδομάδα και οι ετοιμασίες άρχισαν. 
Πρώτα με τα τσουρέκια και τα κουλουράκια για να μοσχοβολίσει το σπίτι.
Έτσι φαίνονται και οι εγκρατείς.

Εδώ έχουμε τα τσουρέκια.
Συνταγή της φίλης Αριστέας που φτιάχνω χρόνια τώρα.
Τα υλικά που θέλουμε είναι:
3 κιλά αλεύρι σκληρό,  300γρ. μαγιά,  1/2 λίτρο σπορέλαιο, 
8 αυγά,  5 ποτήρια ζάχαρη,  1κιλό γάλα,  3/4 ποτ.νερού νερό, 
1ποτ. κρασιού χυμό πορτοκαλιού, 
1/2 φακελάκι μαστίχα,  1 φακελάκι μαχλέπι.
Μειώστε αν θέλετε την ζάχαρη, εμείς τα προτιμούμε γλυκά.


Πιάνουμε το προζύμι με την μαγιά, το χλιαρό νερό, 
το πορτοκαλοζούμι, και λίγο αλεύρι.
Αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει,
ή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο για λίγο.
 Προσθέτουμε τα υλικά.
Πρώτα το γάλα χλιαρό για να λιώσει το προζύμι.
Την μαστίχα και το μαχλέπι κοπανισμένα με λίγο ζάχαρη.
Αν η ζύμη κολλάει στο τέλος, προσθέτουμε λίγο αλεύρι 
ή ζυμώνουμε αλείφοντας τα χέρια με λίγο σπορέλαιο.
Εδώ είναι τα υλικά ζυμωμένα έτοιμα να φουσκώσουν.


Δεν μπορώ να μη σας δείξω τι έγινε η ζύμη ως το πρωί.


 
Επειδή μας αρέσει η σοκολάτα φτιάχνω μερικά με αυτόν τον τρόπο.
Στις λωρίδες βάζω κομμάτια κουβερτούρας, τα κλείνω και πλέκω κοτσίδα.


Θέλει προσοχή να κλείσουν οι λωρίδες καλά.


Αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό 
και στολίζουμε με φιλέ αμυγδάλου αν θέλουμε.


Ψήνουμε στους 150 βαθμούς 
για 15-20 λεπτά.
Η δόση δίνει 15 μεγάλα κομμάτια 
ή 20 μικρότερα σε δύο λαμαρίνες φούρνου.


 
Το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμα μυρωδάτα και γλυκά τσουρέκια.






Κουλουράκια Πασχαλινά.

 Κουλουράκια παραδοσιακά Σμυρνέϊκα.


Χρειαζόμαστε 1 κιλό αλέυρι, 5 αυγά, 1.3/4 φλυτζάνι φυτίνι, 
1/2 φλυτζάνι γάλα, 2 φλυτζάνια ζάχαρη,  4 κουταλάκια μπέϊκιν,
4 βανίλιες και 2 κρόκους για άλειμμα.
Χτυπάμε το βούτυρο με τα αυγά και την ζάχαρη, 
ρίχνουμε το γάλα χλιαρό και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέϊκιν.
Πλάθουμε και αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νεράκι.


 Τοποθετούμε αραιά γιατί φουσκώνουν. 
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
Αυτή η δόση μας δίνει τρεις λαμαρίνες κουζίνας.




Καλή επιτυχία σε όσους τα δοκιμάσουν.





34 σχόλια:

kiki είπε...

Και του χρόνου! Και του χρόνου! Τέλεια δείχνουν. Αχ να έτρωγα λίγο σοκολατένιο τσουρεκάκι τώρα!

Naturedigital είπε...

Πως θα γίνει να δοκιμάσω κι εγώ από τα τσουρέκια και τηα κουλουράκια σου θαλασσένια μου..?
Τα βλέπω στις φωτογραφίες και μου τρέχουνε τα σάλια..
Καλή Ανάσταση και χρόνια πολλά..
Κώστας

Margo είπε...

Και του χρόνου Θαλασσένια μου.. αν δεν μοσχοβολήσει το σπίτι Πάσχα δεν καταλαβαίνουμε:-)

Καλή Ανάσταση θα σου ευχηθώ αν δεν τα ξαναπούμε μέχρι τότε. Αγάπη και γαλήνη σε σένα και στην οικογένειά σου!
Φιλιά πολλά

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Με το Νοτιά που φυσάει, ήρθαν οι μυρωδιές μέχρι τα Βόρεια!
Και του χρόνου να είσαι καλά να μας "τρατάρεις" ωραία Πασχαλινά γλυκά.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
_________
ΥΓ: Τα φαντάζομαι όλα αυτά, βουτηγμένα σε καφέ ή γάλα. Τέλεια.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Aααα....γαργαλιστικά!
Κι' εγώ γλυκά τα αγαπώ τα τσουρέκια

ΚΑΛH ANAΣTAΣΗ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ξωτικό είπε...

Mιάμιιιιιιιιι
και του χρόνου χρυσοχέρα !!!!
είσαι υπέροχη !!!!

Eva F. είπε...

Θαλασσένια μου μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά!!!!!
Σου εύχομαι ολόψυχα και του χρόνου με υγεία.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε σένα και σ΄αυτούς που σ΄αγαπούν.
Να είσαι καλά!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Θα προσπαθήσω τη συνταγή σου γιατί πάντα μου βγαίναν λίγο σκληρά.
Φιλία θαλασσένια μου!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Και του χρόνου!!!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ..

EYH είπε...

Θαλσσένια μου, τελικά χθες είμασταν όλες χωμένες στην κουζίνα....χιχιχιχι
Τέλεια τα Πασχαλινά σου!! Το τσουρεκάκι με τη σοκολάτα σου δε.... σλουρπ....
Και του χρόνου, με υγεία.
Φιλάκια πολλά :))

ΕΛΕΝΑ είπε...

Kαλό Πάσχα, καλή Ανάσταση σου εύχομαι Thalassenia, να περάσεις πολύ όμορφα!
Υγεία και Αγάπη!!

Roadartist είπε...

Καλή Αναστάση, μέρες γεμάτες αγάπη και υγεία!

Ευρύνοος είπε...

Αχ νοστιμιές και ευωδίες!!

μπράβο σας και του χρόνου..

μου άρεσε πολύ εκείνο το τσουρέκι με τα κομμάτια σοκολάτας :)

καλή Ανά(σ)ταση :)

Thalassenia είπε...

kiki

Τέλεια δείχνουν και τέλεια είναι.
Κάθε χρόνο αλλά εφέτος πέτυχαν πολύ.
Άπλωσε και πάρε..

Φιλιά θαλασσένια.

Thalassenia είπε...

Naturedigital

Η πιατελίτσα είναι κέρασμα στους e-φίλους.

Καλό Πάσχα χαρούμενο και καλή επιστροφή.

Thalassenia είπε...

Margo

Καλή Ανάσταση και σε σας με αγάπη και φως.

Φιλιά θαλασσένια.

Thalassenia είπε...

ΔΥΠΙΣΤΟΣ

Ο καλός μου τα προτιμάει με τσάϊ, εγώ με καφεδάκι.
Αλλά και σκέτα είναι ωραιότατα.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφτιάξουμε.

Καλό Πάσχα.

Thalassenia είπε...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ

Μας έχουν σπάσει τη μύτη.
Ευχαριστώ για το όμορφο δώρο σου.

Καλή Ανάσταση

Thalassenia είπε...

ξωτικό

Σ΄ευχαριστώ πολύ.
Να είμαστε καλά και του χρόνου να μου ξαναευχηθείς.
Μου αρέσουν οι ευχές σου.

Καλό Πάσχα και όμορφα να περάσεις.

Thalassenia είπε...

Eva F.

Γλυκιά μου Εva
Εύχομαι να έχεις χαρούμενες ημέρες με αγαπημένους συγγενείς και φίλους.

Καλό Πάσχα.

Thalassenia είπε...

Γιαγιά Αντιγόνη

Είναι εγγυημένη συνταγή και πετυχημένη.
Λίγο αργά το λέω, αλλά αν θέλεις κάτι να ρωτήσεις εδώ είμαι.
Μπορείς βέβαια να κάνεις ένα μέρος της δόσης.
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα.

Καλή Ανάσταση.

Thalassenia είπε...

ΦΟΥΛΗ

Και του χρόνου καλή μου ΦΟΥΛΗ.
Να είμαστε καλά να γιορτάζουμε.

Καλό Πάσχα στην οικογένειά σου.

Thalassenia είπε...

ΕΥΗ

Έχουμε αδυναμίες στα γλυκά οικογενειακώς και τα φτιάχνουμε στα μέτρα μας.
..το σλουρπ.. ακούστηκε!!χαχα

Φιλιά θαλασσένια
Καλό Πάσχα και χαρούμενο.

Thalassenia είπε...

ΕΛΕΝΑ

Καλό Πάσχα και σε σένα.
Να έχεις όμορφες ημέρες και χαρούμενες με τους δικούς σου.

Καλή Ανάσταση.

Thalassenia είπε...

Roadartist

Καλό Πάσχα road και χαρούμενο.
Κι αν είσαι στο δρόμο να προσέχεις.

Φιλιά θαλασσένια.

Άστρια είπε...

Μμμμμμ!!!!
φαίνονται δελεαστικά!
Και του χρόνου!

Καλή Ανάσταση Θαλασσένια μου
Σε φιλώ!

Thalassenia είπε...

Ευρύνοος

Καλή Ανά(σ)ταση ψυχής φίλε Ευρύνοε.

Τον οβελία με μέτρο..

Καλά να περάσεις με την οικογένειά σου.

Thalassenia είπε...

Άστρια

Σ΄ευχαριστώ
Και του χρόνου με υγεία για όλους.

Καλό Πάσχα.
Φιλιά θαλασσένια.

Χρωματιστή είπε...

Kαλησπέρα Χρυσοχέρα! Και δεν το λέω απλά επειδή ζυμώνεις τσουρέκια και κουλούρια. Η νοικοκυροσύνη σου φαίνεται και από τη στοίχιση των κουλουριών στη λαμαρίνα, από την ομοιομορφία τους, από την γεωμετρική ακρίβεια στο πλέξιμο των τσουρεκιών και βέβαια από το αποτέλεσμα του ψησίματος. Μπράβο σου, να 'σαι πάντα καλά να ευχαριστείς με το κέφι σου και την προκοπή σου την οικογενεια σου.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Thalassenia είπε...

Χρωματιστή

Εσύ έπλεξες κανονικό εγκώμιο.
Σέ ευχαριστώ.
Είναι θέμα αισθητικής και τάξης αυτά που λες, αλλά και πρακτικής. Όταν είναι ισόπαχα ψήνονται ομοιόμορφα.
Αν έχουν ίσες αποστάσεις, θα ψηθούν χωρίς να κολλήσουν και ξέρεις πόσα θα πάρει η λαμαρίνα.
Το καλύτερο όμως εντόπισες στο τέλος.
Αλήθεια είναι κέφι και χαρά να ευχαριστώ αυτούς που αγαπώ με τον τρόπο μου.

Καλό Πάσχα να έχεις με αγαπημένους.


Mεγειά το νέο avatar.

Γκιωνης είπε...

. Μού θύμισες τα τσουρέκια πού έκανε η μάνα μου στο χωριό !
. Με μετέφερες για λίγο σε εκείνα τα χρόνια, που το σπίτι μοσχομύριζε από το άρωμά τους και θυμήθηκα και το πόσο μεγάλος πειρασμός ήταν σε εβδομάδα νηστείας, να το μυρίζεις, να αισθάνεσαι την τρυφερή τους σάρκα δίπλα σου, στο καλό το δωμάτιο όπου τα άφηνε τυλιγμένα σε λαδόχαρτο για να μην ξεραθούν, μέχρι την Κυριακή !
. Εννοείται οτι δεν άντεχα, κι έκανα μικρές επιδρομές στις άκρες τους εκεί όπου το κλέψιμο, πίστευα οτι δεν θα γινόταν αντιληπτό...

. Καλή Ανάσταση, και σ' ευχαριστώ για τις αναμνήσεις που μού θύμισες...

Artanis είπε...

Μαχλέπι και μαστίχα εδώ, γιοκ!
Σνιφ, δεν έχει τσουρέκια, (ούτε-) και φέτος :(

Thalassenia είπε...

Γκιωνης

Οι επιδρομές σου μου έφεραν χαμόγελο.

Νομίζω γινόμαστε πιο δυνατοί και καλοί άνθρωποι αν έχουμε τέτοιες γλυκές μυρωδάτες αναμνήσεις.

Να είσαι καλά, να θυμάσαι και να γιορτάζεις.
Καλό Πάσχα.

Thalassenia είπε...

Artanis

Με μεγάλη χαρά θα σου έστελνα όχι μόνο μαχλέπι και μαστίχα αλλά και 2-3 τσουρεκάκια.
Είσαι η πρώτη που ήρθε εδώ, δεν το ξεχνώ.

Καλό Πάσχα να έχεις με την οικογένειά σου.