Συμμετέχοντας στην έξοχη πρόταση της Λίλας
Μαγειρεύουμε Ελληνικά,
θα δώσω μία γλυκιά συνταγή και βλέπουμε...
Χαλβά φούρνου έλεγε η Μικρασιάτισσα πεθερά μου αυτό το γλυκό.
Χρειαζόμαστε 500γρ σιμιγδάλι ψιλό, 4 αυγά, 250γρ βούτυρο,
1 μπέικιν, 1κ.σ κανέλα, 1φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη.
Πάντα προσθέτω μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα,
κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη.
Αυτό είναι δική μου προσθήκη.
Χτυπάμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα αυγά, την ζάχαρη
και συνεχίζουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν.
Συμπληρώνουμε την κανέλα, την μαστίχα
και το σιμιγδάλι ανακατεμένο με το μπέικιν.
Δεν φουσκώνει πολύ, αλλά τοποθετώ σε μεγάλο ταψί,
για να γίνει λεπτό.
Για το σιρόπι θέλουμε 8 ποτήρια νερό και ένα κιλό ζάχαρη,
ένα ξυλάκι κανέλας και μία φέτα λεμόνι.
Χμ, τώρα διαπίστωσα ότι δεν έχω χρόνο και θερμοκρασία σημειωμένη.
Αλλά πoια παλιά νοικοκυρά είχε τέτοιες σημειώσεις.
"Με το μάτι" έλεγε και η γιαγιά, "θα το καταλάβεις".
Φαίνεται ότι κι εγώ με το μάτι ψήνω τον χαλβά και με την εμπειρία.
Ψήνουμε μισή ώρα περίπου σε ζεστό φούρνο στους 180 οC.
και σιροπιάζουμε αμέσως με το προετοιμασμένο σιρόπι.
Το ταψάκι που δείχνω πιο πάνω είναι η μισή δόση,
από ένα βράδυ που είχαμε... υπογλυκαιμία και θέλαμε κάτι γλυκό.
Να δείτε τι ωραία που ταιριάζει με λικέρ από ρόδι,
που έφτιαξα με συνταγή της Λίλας.
20 σχόλια:
Ενα λικεράκι γλυκόπιοτο θα το τιμήσω,αλλά ο χαλβάς δεν ανήκει στα γούστα μου,πειράζει;;;:)))
Καλό Σαββατοκύριακο...
Επιτέλους χιόνι!!!δείγμα αλλά χιόνι!!!ΚΑΙ κρύο.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!
Οι φωτό σου στο έχω πει ανοίγουν την όρεξη και εκτός των προτιμήσεών μου.
Θα το δοκίμαζα.
Φιλιά και καλό Σ.Κ.
όμορφο και γρήγορο!
καλημέρα..
Μμμμμ...ωραίο φαίνεται! Μέχρι τώρα, έκανα τον χαλβά 1,2,3,4 αυτόν που έμαθα από μικρή, από την μαμά μου.
Θα τον δοκιμάσω :))
Θαλασσένια,να είσαι καλά γλυκάθηκα!
Ο χαλβάς παντός είδους μ΄αρέσειιι,θα μου πεις τι γλυκό δεν τρως-ελάχιστα!
Φιλιά!
Η Μάνα μου μας έφτιαχνε χαλβά με αλεύρι και φόρμα κουτάλι,ο χαλβάς έβγαινε σε σχήμα αυγού και πρόσθετες κανέλλα.
Το φτιάχνατε έτσι ποτέ?
δε γίνεται βαρύ με το βούτυρο;βασικά μόνο με ελαιόλαδο τον έχω φάει και με αμύγδαλα μέσα :)
χχχ
Συγκινήθηκα από το σχόλιο του α Κενταύρου, γιατί ο χαλβάς της μαμάς μου, πάντα είχε ως φόρμα το κουτάλι και ακόμη, μας έφτιαχνε μερικές φορές και χαλβά από αλεύρι.
Τώρα βλέπω τους σεφ που κι αυτοί χρησιμοποιούν ως φόρμα το κουτάλι.
Αν ήξερα και πόσο επί πόσο είναι το ταψάκι για την μισή δόση.....
Τέλειος φαίνεται και διαφορετικός από τον δικό μου.
Καλή Εβδομάδα!
VAD
Δεν πειράζει καθόλου, μα να ξέρεις ότι χάνεις.
Κεράσου λικεράκι και θα σου @στείλω μεζεδάκι για το τσιπουράκι σου.
Δεν μπορεί να μην έχεις εκεί;
Καλή εβδομάδα.
Παπαστρατής
Ήταν τόσο λίγο το χιόνι που δεν προλάβαμε ούτε φωτογραφία που λένε.
Αν έβαζα μία μπάλα παγωτό δίπλα στον χαλβά και καθόσουν μπροστά στο τζάκι, είμαι σίγουρη ότι θα σου άρεσε.
Δεν σου κρατώ κακία:))
καλή εβδομάδα.
ΦΟΥΛΗ
Έτσι ακριβώς και εύγευστο.
Να είσαι καλά.
magda
..ένα ακόμα απόσπασμα για σένα.
"Τα γλυκά χρειάζονται σωστές και ακριβείς αναλογίες.
Θυμόταν το 1,2,3,4 του χαλβά, το αγγλικό κέικ με τις ίδιες αναλογίες...."
Όλοι θυμόμαστε το 1,2,3,4.
Δοκίμασε και αυτό, θα σου αρέσει.
eleni
Αν είναι με μέτρο και είναι όσο το δυνατόν αγνά, δεν είναι μεγάλο κακό.
Καλή εβδομάδα.
α Κενταύρου
Μόνο έτσι το φτιάχναμε. Με σιμιγδάλι όμως όχι αλεύρι, ή με νισιστέ, τον σαπουνέ χαλβά.
Ο σιμιγδαλένιος ήταν με κουτάλι φόρμα όπως λές, ακτινωτά στο πιάτο με μπόλικη κανέλα.
Άλλη γλύκα είχαν τότε. Κάθε τόσο ένα σπιτικό γλυκό. Τώρα κάθε μέρα του ζαχαροπλαστείου.
Τότε τα μεσημέρια περνούσε ο χαλβαζτής φορώντας άσπρη ποδιά, με το νταμπλά κρεμασμένο στο λαιμό και στην πλάτη το τρίποδο.
Φώναζε "πολιιίτικοοο" και με το σφυράκι και ένα λαδόχαρτο στο χέρι, μας έκοβε όσο έκρινε ότι άρμοζε για μία δραχμή.
Με φυστίκι μέσα και ένα υποκίτρινο χρώμα. Τί ωραίος που ήταν!!!
Γλυκαθήκαμε πάλι από μνήμες.
Να είσαι καλά.
Ε λοιπόν;Ε allora
Ο κλασικός περιβόητος 1,2,3,4 που φτιάχνουμε με ελαιόλαδο, είναι πιο βαρύς γιατί καίμε το λάδι να καβουρντίσουμε το σιμιγδάλι.
Αυτός είναι με φυτικό βούτυρο και καθόλου βαρύς.
Καλή εβδομάδα.
magda
Διάβασε το σχόλιό μου στον Κένταυρο.
Φιλιά θαλασσένια.
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
Για σιγουριά και το χατήρι σου κατέβηκα και μέτρησα.
Έχει τριάντα εκ. διάμετρο. Ίσα που στρώνεται ο πάτος με την μισή δόση για να είναι λεπτό όταν ψηθεί, σαν το σάμαλι του ...γείτονα εκεί.
Περιμένω να δω την δική σου εκτέλεση.
Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!
Μόλις έφτιαξα τη συνταγή κι είναι...μμμμμ.....σλούρπ!!!
Δεν έβαλα μαστίχα επειδή προσωπικά δεν μου κάνει η γεύση της μέσα στο χαλβά (περί ορέξεως όμως...)
Να είσαι καλά,τα παιδιά μου κι ο καλός μου θα τη λατρέψουν σίγουρα το μεσημέρι που θα γυρίσουν!!!
Κοίτα σύμπτωση. Ετοίμαζα μία συμπληρωματική ανάρτηση, ήρθα να πάρω το λινκ του ποστ και σε είδα.
Αφορμή είναι η επισκεψιμότητά του και μία διευκρίνηση περί ορέξεως:)
Εμείς πλέον καταργήσαμε την κανέλα και χρησιμοποιώ μόνο μαστίχα.
Δοκίμασέ το και έτσι, γίνεται τελείως διαφορετικό γλυκό.
Η μεγαλύτερη ικανοποίηση της νοικοκυράς είναι να αδειάζουν τα πιάτα:)))
Δημοσίευση σχολίου