Κλείνοντας προς το παρόν το μικρό αφιέρωμα σε φαγώσιμα, δεν θα μπορούσα να μη πω για τα περίφημα "κατιμέρια".
Είναι και αυτά μικρασιτική συνταγή. Γίνονται εύκολα, γρήγορα και αααν περισσέψουν, τρώγονται και κρύα.
Ο Νίκος Θέμελης τα αναφέρει στην εκπληκτική τριλογία,
"ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΉ - ΑΝΑΛΑΜΠΉ". Δεν θυμάμαι σε πιο απ΄όλα, μα αξίζει να διαβάσετε και τα τρία.
Σε χειροποίητο φύλλο λοιπόν, με το οποίο γίνονται σαφώς καλύτερα,
ή σε έτοιμο χωριάτικο κατά προτίμηση, χαράζουμε φαρδιές λωρίδες. Βάζουμε λίγη γέμιση που έχουμε φτιάξει ως εξής.
Τριμμένη φέτα ανακατεμένη με αυγό, μπόλικο φρέσκο δυόσμο και πιπεράκι όσο καυτερό αντέχει ο ουρανίσκος.
Τα διπλώνουμε σε φακελάκια και...
...τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Θέλουν τρυφερό τηγάνισμα για να μην αρπάξουν.
Μετά όμως δεν αντέχουμε να τα φάμε τρυφερά ... αλλά τα καταβροχθίζουμε. Με κρασάκι και παρέα είναι πολύ νόστιμα.
Αν σας πήρε και πάλι μυρωδιά ορίστε για μεζέ.
Επίσης αν μας περισσέψει φύλλο φτιάχνοντας κάτι άλλο, μπορούμε να ετοιμάσουμε μερικά για την κατάψυξη και τα τηγανίζουμε όποτε θέλουμε. Είναι ιεροσυλία αλλά και ευκολία.
Είναι και αυτά μικρασιτική συνταγή. Γίνονται εύκολα, γρήγορα και αααν περισσέψουν, τρώγονται και κρύα.
Ο Νίκος Θέμελης τα αναφέρει στην εκπληκτική τριλογία,
"ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΉ - ΑΝΑΛΑΜΠΉ". Δεν θυμάμαι σε πιο απ΄όλα, μα αξίζει να διαβάσετε και τα τρία.
Σε χειροποίητο φύλλο λοιπόν, με το οποίο γίνονται σαφώς καλύτερα,
ή σε έτοιμο χωριάτικο κατά προτίμηση, χαράζουμε φαρδιές λωρίδες. Βάζουμε λίγη γέμιση που έχουμε φτιάξει ως εξής.
Τριμμένη φέτα ανακατεμένη με αυγό, μπόλικο φρέσκο δυόσμο και πιπεράκι όσο καυτερό αντέχει ο ουρανίσκος.
Τα διπλώνουμε σε φακελάκια και...
...τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Θέλουν τρυφερό τηγάνισμα για να μην αρπάξουν.
Μετά όμως δεν αντέχουμε να τα φάμε τρυφερά ... αλλά τα καταβροχθίζουμε. Με κρασάκι και παρέα είναι πολύ νόστιμα.
Αν σας πήρε και πάλι μυρωδιά ορίστε για μεζέ.
Επίσης αν μας περισσέψει φύλλο φτιάχνοντας κάτι άλλο, μπορούμε να ετοιμάσουμε μερικά για την κατάψυξη και τα τηγανίζουμε όποτε θέλουμε. Είναι ιεροσυλία αλλά και ευκολία.
7 σχόλια:
Αχ οι Μικρασιάτικες καταβολές μου..
αυτές φταίνε για όλα..
οι μεζέδες, τα κυρίως, τα επιδόρπια, τα γλυκά του κουταλιού και του ταψιού..
έχω να κεράσω όταν κρυώσει ο καιρός, μοναδική συνταγή σούπας οπου την λέμε "μαντί"..
το μαντί το φτιάχνουν με διάφορες παραλλαγές, αλλά σαν και το δικό μας δέν έτυχε να δώ πουθενά..
για την ώρα, θα αυτοσερβιριστώ μιά και τα έφτιαχνε η γιαγιά και η θεία μου τα εν λόγω εδέσματα..
καλημέρα :)
Καταρχήν, με υιοθετείς για να μπορώ να τρώω και εγώ, να γίνω της οικογενείας;
Με έχεις πεθάνει με τις πίτες σου, είναι και η αδυναμία μου.....
Τα κατιμέρια τα τρώμε στη Θεσσαλονίκη απο την θεία του άντρα μου. Οπως λες και εσύ καυτά, δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν!!!
Εγώ φτιάχνω κάτι παρόμοια αλλά τα ψήνω στο φούρνο. Είμαστε της υγιεινής διατροφής.... χιχιχι
Φιλάκια :)))
Ευρύνοος
Περιμένω να δοκιμάσω τη σούπα-μαντί γιατί θα με τρελάνεις.
Εμείς φτιάχνουμε το μαντί πίτα -πρός χαρά της ΕΥΗΣ- αλλά είναι μπελαλίδικο. Άσε να χειμωνιάσει και θα το φάμε και αυτό.
Καλή χώνεψη και καλό βράδυ.
ΕΥΗ
Εσείς εκεί πάνω δεν έχετε ανάγκη. Τρώτε καλά το ξέρω. Με πολύ χαρά όμως να σε φιλεύω ότι θέλεις.
Όσο για το τηγάνι, προσυπογράφω, αλλά στις γιορτούλες παρεκλίνουμε... (ντριν, λαοσύναξη)
...στάσου γιατί γιορτούλα ψήνεται πάλι.
Πάω να ετοιμάσω.
Να είσαι καλά.
Καλησπέρα και απο εμένα.Σ΄ευχαριστώ για το πέρασμα σου .
Αααα.......αύριο λέω να τα φτιάξω και θα σου πω...
:-)
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Μέ όλες αυτές τις συνταγιές/λιχουδιές, δεν θα την γλυτώσης την επίσκεψη Θαλασσένια...
Σου συνηστώ να έχης κατι στην κατάψηξη μην τρέχεις τελευταία στιγμή...
Ανώνυμος
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.
Μιά πιτούλα για ένα καλό φίλο δεν είναι τίποτα να γίνει.
Φρέσκα στους φίλους όχι κατεξυγμένα.
Δημοσίευση σχολίου