Με τις διακοπές του internet αυτές τις μέρες δεν έκανα τις αναρτήσεις που ήθελα.
Στις γιορτινές μέρες που απομένουν λοιπόν, ρώτησα το γιο μου τι να βάλω.
Το στολισμό που είχα κατά νου, τον μπακλαβά ή κάποιες σκέψεις. Και η απάντησή του.
Στις γιορτινές μέρες που απομένουν λοιπόν, ρώτησα το γιο μου τι να βάλω.
Το στολισμό που είχα κατά νου, τον μπακλαβά ή κάποιες σκέψεις. Και η απάντησή του.
Βάλε το μπακλαβά. Είναι πιο χρήσιμο και είσαι φημισμένη γι αυτόν.
Έτσι θα δούμε την παραδοσιακή μικρασιατική συνταγή του μπακλαβά, όπως ακριβώς έμαθα από τη μαμά μου -γιαγιά Ελισάβετ- και μαθαίνει η κόρη μου από τη μαμά της.
Θα χρειαστούμε.
Ενα κιλό φύλλο κρούστας, ένα κιλό καρύδι χοντροκομμένο, ένα πιατάκι του καφέ ζάχαρη, ένα πιατάκι του καφέ φρυγανιά τριμμένη, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρίφαλα, ολόκληρα γαρίφαλα και ελαιόλαδο.
Για το σιρόπι.
Ρίχνουμε μια χούφτα γέμιση και συνεχίζουμε, φύλλο λάδι γέμιση...
Κεντάμε το μπακλαβά και τον καίμε . Δηλαδή ζεσταίνουμε καλά περίπου μια κούπα ελαιόλαδο και αφού έχουμε βάλει τα γαρίφαλα, ρίχνουμε με το κουτάλι σχεδόν παντού.
Τον ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 150 βαθμούς και πάντα προσοχή στο ψήσιμο.
Για το σιρόπι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη τη κανέλα, τη φέτα λεμονιού και τη φλούδα.
Δέκα λεπτά μετά ρίχνουμε το μέλι και σβήνουμε τη φωτιά. Αφού διαλυθεί το μέλι πολύ καλά κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Όταν ψηθεί ο μπακλαβάς περιχύνουμε με το σιρόπι κρύο.
Καλύτερα να τον κόψουμε την άλλη μέρα ή μετά από ώρες για να πιει το σιρόπι.
Τον μπακλαβά φτιάχνουμε συνήθως για την Πρωτοχρονιά.
Όμως η οικογένεια τον θέλει πριν τα Χριστούγεννα και έτσι είναι έτοιμος από νωρίς.
Όποιος βρεθεί στα μέρη μου με χαρά τον φιλεύω
Από το δεύτερο ταψί γιατί το πρώτο μας τελείωσε.
Η μαμά έφτιαχνε τρία κιλά φύλλο στο μεγάλο μπακιρένιο ταψί, που ήταν έτοιμο γανωμένο για τα Χριστούγεννα Μοίραζε κερνούσε και τρώγαμε αλύπητα.
Εύχομαι στις παραδόσεις που μένουν στα παιδιά μας να μείνει και αυτή η ιεροτελεστία όπως είναι,
το στρώσιμο, το κόψιμο, το κέντημα, το ψήσιμο, και το σιρόπιασμα του μπακλαβά.
Καλή χρονιά να έχουμε και του χρόνου με υγεία.
Μικρά μυστικά
Τα φύλλα μπαίνουν σταυρωτά. Κάθε τόσο γυρίζουμε το ταψί για να πηγαίνει γέμιση και ελαιόλαδο παντού το ίδιο. Εσείς γνωρίζετε το φούρνο σας και φροντίστε να ψηθεί καλά από κάτω, για να κάνει ωραίο πάτο όπως λέμε. Τα πρώτα φύλλα τα κρατάμε έξω από το ταψί. Τα επόμενα τα γυρίζουμε προς τα μέσα. Τα τελευταία τα κόβουμε στο μέγεθος του ταψιού. Ρίχνουμε γέμιση και στις άκρες για να μην είναι μόνο φύλλο.
Άλλωστε γι αυτό λέμε και γωνία μπακλαβά.
29 σχόλια:
Να είσαι καλά και να έχεις καλή χρονιά με υγεία και οικογενειακή ευτυχία Θαλασσένια.
Είναι η συνταγή που έψαχνα θα την φτιάξω και θα σου πω εντυπώσεις.
monahikoslikos
Χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή.
Καλή επιτυχία.
Εδώ είμαι για κάθε βοήθεια.
Καλή χρονιά σε σένα και τους ανθρώπους που αγαπάς.
Καλύτερη χρονιά σε όλο τον κόσμο.
πωπω...τι μου 'κανες βραδιάτικα... τι να φάω εγώ τώρα;
Είχε δίκιο ο γιος σου
Τον έχεις κόψειειέτσι που μοιάζει με γλυπτό
KAΛH ΠΡΩTOXΡONIAAAAAA!!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Απαππα! Ωραίος!
Καλή χρονιά, καλή πρωτοχρονιά!
Εμείς τον κάνουμε με καβουρδισμένο φουντούκι. Άλλο πράγμα.
Αλλά και με το καρύδι δεν θα έλεγα όχι για ένα κομματάκι... δύο,τρία...πέντε...ε! φθάνει, να μείνει κάτι και για σας.
Πως αλλοιώς θα έχετε
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ,ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΜΑΡΕΙΑ!
Καταπληκτικός και παραδοσιακότατος!!!
Να είσαι καλά να φτιάχνεις κάθε χρόνο για πάραααα πολλά χρόνια!!!
Το 2010 να βρει εσένα και την οικογένεια σου χαρούμενους και υγιείς!!!
Αχ τέλειος!!!!
Μας άνοιξες την όρεξη πρωι-πρωί...
καλή χρονιά να έχετε φίλη μου
και συ και η οικογένειά σου!
Eπιτρέπεται να κεραστώ διπλή μερίδα;:))
Καλή Χρονιά,σιροπιαστή:)))
ετσι μελωμενες και σιροπιαστες γιορτες
Καλή χρονιά
……... / | \ .......♥♫ 2010 & ♫*♥
……..... *•♥•* ...... ♠♫ a Happy New Year ♫♦♫*
……... *♥♫♦♫♥* ......
….... *♥•º♦•♫º♥* .....
..... *♥☺♥•♥☺♫♥* .....
.... *♥•♫♥☺º♠☺#♥* .....
... *♥♫♥º♫♥♦♥♫♥♫♦* .....
.. *♥♦♥☺♥♫♥♫♥☺♦º♥* ......
ας κάνουμε το μπακλαβά που όλοι έχουμε μέσα μας πιο γλυκό λοιπόν :) και με το κέρασμα του Εγώ ας κάνουμε τις μέρες μας πιο γλυκές
χρόνια πολλά, τέλειος ο μπακλαβάς, η μανούλα και η γιαγιά μου άνοιγαν φύλλο και ο μπακλαβάς τους ονειρεμένος, αλλά και με το φύλλο κρούστας γίνεται υπέροχος, εμείς βάζουμε και καβουρντισμένο και κοπανισμένο σουσάμι, αλλά αποφεύγω να φτιάχνω συχνά διότι ποτέ δε σταματάμε να τρώμε πολλλλλλλλλλλλαααααααααά κομμάτια!!!
σκέτος πειρασμός!!!στείλε κομματάκι!!
καλή χρονιά με υγεία και γλυκές στιγμές
Γεια στα χέρια σου Θαλασσένια!
Και τέλειο το ντεκόρ στην πιατέλα!
Καλή Χρονιά με υγεία, δημιουργία, φαντασία και αγάπη!
Σωστό κέντημα!!! Μπράβο σου θαλασσένια αλλά και πολλά μπράβο στο γιο για την προτροπή του:)
Αν και είχα γιαγιά μικρασιάτισσα δεν μου έμαθε συνταγή για μπακλαβά, την αντιγράφω ευθύς αμέσως:))
Καλή χρονιά γλυκιά και όμορφη όπως την ονειρεύεσαι!
Πολλά φιλιά:)
Φο-βε-ρός!!!!
Γεια στα χεράκια σου!!
Καλή χρονιά να έχουμε, με υγεία και αγάπη!
ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Το internet με πίκρανε αλλά ο μπακλαβάς θα μας γλυκάνει.
Καλή Χρονιά με υγεία αγάπη και γαλήνη.
Roadartist
Καλή Χρονιά με όμορφα ταξίδια και εμπειρίες χαρούμενες.
Φιλιά θαλασσένια.
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
Κομματάκια πάρε όσα θέλεις, φτιάξαμε και δεύτερο ταψί για τους φίλους.
Καλή χρονιά σε σένα και σε όσους αγαπάς.
Palirroia
Και σύ καλή μου να χαίρεσαι με υγεία τα παιδιά σου και να σε χαίρονται.
Δύναμη ηρεμία και χαρά σου εύχομαι.
Σ΄ευχαριστώ.
Καλή Χρονιά.
logia
Χιλιοειπωμένες ευχές αλλά από καρδιάς.
Υγεία αγάπη και χαρά εύχομαι σε σένα και τους δικούς σου.
VAD
Διπλή και τριπλή μετά χαράς.
Εύχομαι μια καλύτερη χρονιά για σας και για όλο τον κόσμο.
Υγεία να έχετε.
Ανεμος
Θαυμάζω τα δεντράκια σου που είναι γεμάτα με τις πιό δυνατές ευχές.
Ανταποδίδω από καρδιάς Ανεμε.
Εύχομαι να έχεις μια καλή χρονιά γεμάτη επιτυχίες.
ηλιογράφος
Μάλλον αυτό λείπει, λίγο σιρόπι.
Να γίνουν όλα πιο γλυκά και όμορφα για όλο τον κόσμο.
Καλή Χρονιά με ηρεμία και δημιουργία.
ΓΑΣΤΕΡΠΟΛΗΞ
40 φύλλα ανοιχτά για μπακλαβά μόνο οι γιαγιές έφτιαχναν. Τώρα βολευόμαστε με κρούστας.
Κομματάκια από το δεύτερο ταψί όσα θέλεις.
Σου εύχομαι μια χρονιά γεμάτη νοστιμιές χαρές και επιτυχίες.
Χρωματιστή
Καλή Χρονιά με αισιοδοξία και θετική ματιά πάντα.
Η ζωή είναι γλυκιά σαν το μπακλαβά και το σιρόπι του.
Ας τη χαρούμε.
Υγεία και ευημερία εύχομαι.
Margo
Καλή μου εύχομαι να χαίρεσαι την οικογένειά σου με υγεία. Είναι το πιο σημαντικό απ΄όλα.
Καλή Χρονιά να έχεις με χαρές πολλές.
ΕΛΕΝΑ
Καλή Χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου.
Με αγάπη χαρά δημιουργία και ότι καλό επιθυμείς.
Φιλιά θαλασσένια.
Αυτό στην πιατέλα είναι το "κοπέλι "που πάει πεσκέσι στον κουμπάρο κατά την τελετή του γάμου στα μέρη μου!
Είναι η ίδια συνταγή με τον δικό μου με μικρή απόκλιση που δεν είναι άγνωστη σε μένα αφού δεν υπάρχει μία μόνο συνταγή του μπακλαβά,πολλές οι παραλλαγές,με κοινή συνισταμένη το καρύδι ,το κανελογαρύφαλο , το πορτοκάλι και το ελαιόλαδο.Στη γέμιση πολλοί "παίζουν"με τα υλικά,με την προθήκη σουσαμιού για παράδειγμα ,η χωρίς καρύδι-μόνο αμύγδαλο!
Η γοητεία και ο πλούτος της παράδοσης έχει σαν βάση του την ποικιλία των ιδεών από τόπο σε τόπο,από χωριό σε χωριό.
Είμαστε τυχεροί όσοι επιμένουμε και φυσικά απολαμβάνουμε αυτόν τον πλούτο!
Να είναι μπακλαβαδένια η χρονιά που μπήκε για σένα εύχομαι!
Kostaslogh
Έχεις δίκιο. Πλούσια η παράδοση σε όλες τις εκφάνσεις τις.
Όσοι επιμένουμε λοιπόν έχουμε το χρέος να τη διατηρήσουμε και να τη μεταδώσουμε.
Εύχομαι μια χρονιά γεμάτη καλούδια.
Sach
:))
Δημοσίευση σχολίου