Ήρθε ο μούστος, μπόλικος, έτοιμος και χωρισμένος.
Τιμητική είχε πρώτα η μουσταλευριά.
9 μέρη από μούστο - 1 μέρος νισιστέ.
Κρατάμε λίγο κρύο σε ένα μπολ
όπου διαλύουμε το νισιστέ
και βράζουμε το υπόλοιπο.
Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το μίγμα και ανακατεύουμε.
Πήζει αμέσως και σερβίρουμε...
με καρύδι ή κανέλα.
Εάν ο μούστος είναι γλυκός δεν χρειάζεται ζάχαρη.
Στην συνέχεια μισοπετίμεζο ή πετιμέζι.
Εάν ο μούστος είναι γλυκός δεν χρειάζεται ζάχαρη.
Στην συνέχεια μισοπετίμεζο ή πετιμέζι.
Βράζουμε αρκετή ώρα τον μούστο σε σιγανή φωτιά.
Όταν κρυώσει αποθηκεύουμε
και έχουμε υλικό για μουσταλευριά
και μουστοκούλουρα όλο τον χρόνο.
Αμέσως μετά μουστοκούλουρα, για τα οποία χρειαζόμαστε:
1 ποτήρι νερού μισοπετίμεζο 3/4 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι λικέρ κονιάκ
1/2 κ.γ σόδα1 κ.γ. γαρύφαλα
1 κ.γ κανέλα
1/2 μπέϊκιν
1 κιλό αλεύρι.
Ψήνουμε 15΄-20΄περίπου. Προσοχή πάντα στο ψήσιμο.
Ψήνουμε 15΄-20΄περίπου. Προσοχή πάντα στο ψήσιμο.
Βγαίνουν τρεις λαμαρίνες φούρνου.
Φτιάχνω αυτή την συνταγή γιατί είναι σκληρά,
έτσι όπως μας αρέσουν.
Δύο μέρες μετά μαλακώνουν, εαααάν μείνουν.
Φτιάχνω αυτή την συνταγή γιατί είναι σκληρά,
έτσι όπως μας αρέσουν.
Δύο μέρες μετά μαλακώνουν, εαααάν μείνουν.
Γέμισε το μάτι...
και η μύτη.
Ακολούθησε το ριτσέλι που φτιάχνουμε με λύρα και κυδώνια.
Εδώ χρησιμοποίησα μόνο λύρα.
Εδώ χρησιμοποίησα μόνο λύρα.
Σβήνουμε λίγο ασβέστη και όταν καθίσει ο βρασμός,
παίρνουμε το καθαρό νερό.
Αφήνουμε στο ασβεστόνερο για λίγες ώρες τα κομμάτια της λύρας,
ώστε κατά τον βρασμό να μείνουν τραγανά.
ώστε κατά τον βρασμό να μείνουν τραγανά.
Μετά τα βράζουμε στο πετιμέζι για λίγο και έχουμε...
...το ριτσέλι.
Ένα είδος γλυκού που κρατούσαν όλο τον χειμώνα
και μάλιστα το αποθήκευαν σε μικρά πυθάρια.
Δεν έκανα τόσο πολύ ώστε να το βάλω σε πυθάρι,
αλλά μόνο για να θυμηθούμε την γεύση που χάνεται.
Αυτά τα ολίγα με τον μούστο.
Αφού δεν φτιάχνουμε κρασί όπως πολύ παλιά στο πατρικό μου,
φτιάχνω άλλα παράγωγα.
Ένα είδος γλυκού που κρατούσαν όλο τον χειμώνα
και μάλιστα το αποθήκευαν σε μικρά πυθάρια.
Δεν έκανα τόσο πολύ ώστε να το βάλω σε πυθάρι,
αλλά μόνο για να θυμηθούμε την γεύση που χάνεται.
Αυτά τα ολίγα με τον μούστο.
Αφού δεν φτιάχνουμε κρασί όπως πολύ παλιά στο πατρικό μου,
φτιάχνω άλλα παράγωγα.
45 σχόλια:
Για το ριτσέλι δεν έχω ακούσει άλλη φορά.
Καλοφάγωτα νοικοκυρά μου!!
Πω πω πού με πήγες! Στα παιδικά μου χρόνια, σε αρώματα και γεύσεις ζεστές.
Ριτσέλια και κεράσματα λοιπόν με άρωμα Μικρασίας. Εμ κι αυτό το ασβεστόνερο;Πού τώρα τέτοια!!
Μπράβο!!!
Τι κάνεις τώρα,τα σάλια μου τρέχουν!
Μ΄αρέσειιιιι η μουσταλευριά,αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ-να είναι καλά η γειτονιά χιχι..
Το πετιμέζι μ΄αρέσει με τηγανίτες και τέτοιο έχω.
Το ριτσέλι δεν το ξέρω-λύρα λέμε την κολοκύθα στο χωριό μου.
Καλοφάγωτα!
Φιλιά!
Πω πω τι μου θυμισες τώρα... με το πετιμέζι....
Σάββατο βράδυ η οικογένεια όλη μαζεμένη και τρώγαμε τηγανόψωμα με πετιμέζι φτιαγμένο απο τη γιαγιά μου.
Ευτυχώς την παράδοση τηρούν ακόμα οι γονείς μου, φτιάχνουν δικό τους μούστο και τα παράγωγά του.
Να σαι καλά, καλό βράδυ Θαλασσένια μου.
Άξια-άξια για ακόμα μια φορά.
Οι φωτό σου από άποψη ποιότητας ισάξιες του National Geographic.
Το νισιστέ τί είναι?
φιλιά και καλοφάγωτα...
Nοικοκυροσύνη στο μεγαλείο της.Μπράβο ρε Θαλασσένια.
Πές μας και για την αλυσίβα η κάπως έτσι. Οταν ανάβω το τζάκι μου τη ζητάει η μάνα μου.Τι είναι αυτό?
Ααα κοριτσέλι μ' το ριτσέλι δεν τό'χω ματακούσει !!! εγώ φτιάχνω κολοκυθόπιτα γλυκιά με μέλι και καρύδι μ'αυτό που το λέτε λύρα (τι ωραίο!!!!)
Μας ξελίγωσες πάλι !!! Φτού σου φτού σου (με την καλή ένοια βεβαίως βεβαίως)
Γιαγιά Αντιγόνη
Κάτι ξέρουμε κι εμείς οι μικρότερες νοικοκυρές, χαχα.
Να είσαι καλά και χαρούμενη.
Μαριάνθη
Σαν να γράφω εγώ τα λες...
Έτσι ζεστό και μυρωδάτο με λίγο ψωμί.
Φιλιά θαλασσένια.
eleni Συντοπίτισσα
Την λέμε και κολοκύθα αλλά λύρα είναι πιο ποιητικό, σαν τα καλούδια που φτιάχνουμε με αυτήν.
Σ΄ευχαριστώ.
Lilium
Αγαπημένο μου λουλούδι,
τηγανόψωμα κάνω συχνά και τα τρώμε σαν αλμυρό έδεσμα. Είναι αλήθεια ότι τους ταιριάζει το πετιμέζι.
Την επόμενη φορά θα το σερβίρω για όποιον θέλει.
Να είσαι καλά και να χαίρεσαι τους δικούς σου.
Παπαστρατής
Σ΄ευχαριστώ Ιωάννη.
Το νισιστέ είναι το κορν φλάουρ δηλαδή άμυλο καλαμποκιού.
Αυτό που επιφέρει ή ενισχύει την πήξη.
Thalassokrator
Να της ετοιμάσεις αλυσίβα καπετάνιε από σταχτόνερο βρασμένο.
Θα την χρειαστεί για τα μελομακάρονα.
Να είναι καλά και να την προσέχεις για να σε χαίρεται.
Α ρε ξωτικό με γονάτισες, με δάκρυσες.
"Κοριτσέλι μ΄" το έλεγε η μαμά, είκοσι ένα χρόνια πριν.
Τι βλέπω; Μουστιές;
Έτσι έλεγε ο πεθερός μου αυτήν την εποχή. Ήταν ποτοποιός και αυτή την εποχή όλο τέτοια έφτιαχνε.
Αλυσίβες και ασβεστόνερα τα ήξερε η μαμά μου, για τα γλυκά που έφτιαχνε.
Πουνα βρεις ασβέστες και στάχτες σήμερα, εδώ μέσα στα τσιμέντα.
Να΄σαι καλά και να κρατάς και να διατηρείς αυτά τα παραδοσιακά.
Και....να τα γράφεις για να μείνουν!
Καλή σου μέρα!!!
όλα αγαπημένα, ιδιαίτερα εμείς της τσιμεντούπολης όσο περνούν τα χρόνια τα εκτιμούμε ακόμη πιο πολύ
Eίπα στη 3α για τη συνταγή με τα μουστοκούλουρα ,αλλά η απάντηση της ήταν ότι δεν μας έστειλαν φέτος μούστο!!!Πάντως θα τη κρατήσουμε για μελλοντική χρήση.Φτιάχναμε και μουσταλευριά.Δυστυχώς λόγω δίαιτας αποφεύγουμε να τα τρώμε πλέον.
όλα υπέροχα γεια στα χεράκια σου,θα τιμήσω την μουσταλευριά!!
καλησπέρα...
Τέτοια εποχή μούστος; Σε εμάς είναι έτοιμο και το κρασί και μάλιστα μας είπαν ότι για φέτος που ήταν ζεστό το καλοκαίρι αργήσαμε..
Όπως και να έχει όμως ένα σπουδαίο συστατικό που μπορεί να μείνει για όλο το χρόνο σε οποιαδήποτε μορφή. Το πετιμέζι εκτός των άλλων κάνει για φάρμακο και δυναμωτικό.
Και του χρόνου Θαλασσένια μου να σαι καλά!
Φιλιά!
Εμ,πες κορν-φλάουρ να καταλάβω ο πρών μάγειρας!!!! :-)
Thanx anyway!
Τωρα που εφυγα;κρατα μου μουσταλευριά για το καλοκαιρι:))
Καλησπέρα από Χαρτουμ...
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
Αγαπητέ ΔΥΣΠΙΣΤΕ
όλες οι παραδοσιακές συνταγές ανεβαίνουν για να γνωστοποιούνται και να καταγράφονται έστω και έτσι.
Αυτό εννοώ λέγοντας "είδος νοικοκυράς που χάνεται", δεν είναι προσωπικό. Αναφέρομαι στις παραδόσεις που χάνονται.
Πόσα νέα παιδιά γνωρίζουν την χρήση της αλυσίβας, το ασβεστόνερο;
Επιχείρηση μούστος και τα συναφή λοιπόν, είναι απαραίτητα κάθε χρόνο. Απλά εφέτος τα έβγαλα στη φόρα.
Καλό βράδυ.
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
Μη νομίζεις ότι και στην επαρχία γίνονται όπως κάποτε.
Η λαίλαπα της "ισοπέδωσης" εξαπλώνεται γρήγορα παντού.
Να είσαι καλά.
α Κενταύρου
Προσοχή τα μουστοκούλουρα είναι πολύ σκληρά στην αρχή, αλλά πολύ νόστιμα ως το τέλος.
Όλοι προσέχουμε για λόγους δίαιτας, τέτοιας ή άλλης, χαχα. Ένα μικρό πιατάκι δεν πειράζει.
Καλό βράδυ και στην 3α.
σ.σ.Πολύ μου αρέσει το όνομά της.
ΦΟΥΛΗ
Πω πω! Καλέ τι ωραία που είσαι!!!
Χαχα και πριν ωραία ήσουν, χαχα.
Φιλιά.
Margo
Ανάλογα τα μέρη και τις περιβαλλοντικές συνθήκες ο μούστος μοσχοβολάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο ας είναι καλά η αποθήκευση.
Όλα ήταν έτοιμα τον Οκτώβριο, αλλά τώρα ήρθε η ώρα τους να βγούν στον αέρα.
Καλόπιοτο το κρασί σας με χαρές.
Φιλιά θαλασσένια.
Παπαστρατής
Είπαμε, εδώ τα λέμε παραδοσιακά, χαχα.
Καλό βράδυ.
VAD
Άχου ο ξενιτεμένος μας:(((
Εχθές αναρωτήθηκα που είσαι.
Με το ταξίδι στην Θεσσαλονίκη έχασα επεισόδια.
Βεβαίως, όση θέλεις και ιδιαίτερα προσεγμένη.
Καλό βράδυ από την πατρίδα.
Υπέροχα καλούδια !!!
Φτιάχνουμε κι εμείς εδώ
στη Σάμο, εκτός απ' το ριτσέλι ...
Την καλησπέρα μου ...
Δεδομένου ότι με την μαγειρική έχω τόση σχεση όση έχει ο Εθνικός Σταρ με την μουσική, θα περίμενα και ο ίδιος να μην βρίσκω τόσο ενδιαφέρον σε όσες αναρτήσεις σου είναι μαγειρικές. Παρ'όλ'αυτά, τα περιγράφεις τόσο ωραία, με τέτοια λαχτάρα και τα συνοδεύεις με τόσο ωραίες φωτογραφίες που λιγουρεύονται τα μάτια μου!
Μουστοκούλουρα έφτιαχνε μια από τις γιαγιάδες μου, αλλά τώρα η καημένη είναι 90 χρονών... με δυσκολία κινείται, πόσο μάλλον να μαγειρέψει.
Αμαν μου τρεχουν τα σαλια. Θελω μουσταλευρια ΤΩΡΑ! Αυτή εδω με τα καρυδια και την κανελλα
πω πω γλυκίσματα!!! μου αρέσει η μουσταλευριά, ενώ για το μισοπετίμεζο αγνοούσα...
θυμάμαι όμως το πετιμέζι, που βάζαμε μικροί στον χυλό που έφτιαχνε η γιαγιά μας.
Δεν ήξερα τη λέξη λύρα για το κολοκύθι!
μας γλύκανες αγαπητή μας θαλασσένια και να έχεις αυτή τη χάρη που δίνει η προσφορά, γιατί μόνο όταν θέλεις να προσφέρεις, να κεράσεις μπορείς να δημιουργήσεις.
Διόρθωση.
Νισιστέ ή νισιστές, είναι το άμυλο του σίτου. -Η καρδιά του σταριού έλεγε η μαμά-
Βέβαια νισιστέ υπάρχει και από το καλαμπόκι, το κορν φλάουρ.
Side21
..εκεί με το γλυκό Σαμιώτικο!!!
Καλό βράδυ.
Dimos
Με τόσα καλά λόγια, το "καλάμι" θα παρκάρει μόνιμα απ΄έξω.
Λες να ψάξω και το φωτογραφικό μου ταλέντο? χαχαχαχα
Σε ευχαριστώ.
Όσο για την γιαγιά, είσαι πολλαπλά τυχερός.
Εσύ που τα γράφεις ωραία και έχεις μνήμες από αυτές, κάνε θέμα:
Η γιαγιά στη ζωή ενός παιδιού, ή τα ωφέλη της γιαγιάς.
Προχθές συνταξίδευα με μία νέα φοιτήτρια. Μιλούσε τόσο όμορφα για τον παππού και την γιαγιά. Σκέφτηκα ότι και εκείνοι συνέβαλαν στην διαμόρφωσή της.
Φιλιά θαλασσένια στη γιαγιά.
ΑΜΑΝΤΑ
Δώσε διεύθυνση.
Τα ταπεράκια πάνε παντού.
Φιλιά θαλασσένια.
nikiplos
Αχ αυτές οι γιαγιάδες!!!
Μισοπετίμεζο είναι το στάδιο πριν το πετιμέζι.
Χμ, έχεις δίκιο.
Το ριτσέλι το γνώριζα από μικρή. Αλλά πρώτη φορά το έφτιξα γιατί ήθελα να το κεράσω και να το προσφέρω όπως και έγινε.
Σ΄ευχαριστώ
Καλό ξημέρωμα.
3a τη βάπτισε η blogger Astria,νομίζω θα τη γνωρίζεις.
Πολύ πολύ το χάρηκα (αυτές είναι Μυτιληνιές εκφράσεις και υποκοριστικούλια ,νομίζω ,που πολύ τα αγάπησα όταν τα άκουσα)
Πάρε κι ένα φιλάκι ..μαννουλίσιο !
a-kentavrou
Και την Άστρια γνωρίζω και στα βαφτίσια ήμουν,χαχαχα.
Έτυχε να διαβάσω τα σχετικά σχόλια τότε.
ξωτικό
Δεν ήξερα ότι ακούγεται και εκεί...
Με συγκίνησες.
Γράψε την συνταγή της γλυκιάς κολοκυθόπιτας.
Φιλιά θαλασσένια.
Τι σχόλιο μπορώ τώρα ν' αφήσω η άμοιρη...δεν μου αρέσει η μουστοκατάσταση...ούτε τα μουστοκουλουράκια, τίποτα σχετικό...αλλά μου άρεσε τόσο πολύ η ανάρτηση σου που σου υπόσχομαι ότι αναθεωρώ...και θα ξαναδοκιμάσω, έστω ένα κουλουράκι!!!
Κολοκυθόπιτα φτιάχνω και κολοκυθόσουπα!
ΑΦιλάκι από Αθήνα σήμερα! :)
Αφού είσαι η μαγισσούλα δεν πειράζει και αφού αναθεωρείς μπορεί και να σου αρέσουν.
Φιλιά θαλασσένια.
πωπωππω μι μουσταλευριά να'χα με μπόλικη κανέλα!!!!!!!
Σε είδα κι ας άργησες.
Καλημερούδιααααα
Δημοσίευση σχολίου