Την Κυριακή περιμένοντας την οικογένεια έφτιαξα διάφορα, μεταξύ αυτών δύο πίτες.
Η μία ήταν "στριφτόπιτα". Κλασσική μικρασιατική συνταγή απ' όπου και η καταγωγή μου.
Σας την παραθέτω, είναι εύκολη, πολύ νόστιμη και μάλλον χειμωνιάτικη.
Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο ένα κρεμμύδι και σοτάρουμε 1/2κ κιμά. Εγώ το σβήνω πάντα με λίγο λευκό κρασί.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω δύο νεροπότηρα νεράκι και προσθέτω το αλατοπίπερο.
Αφού βράσει για πέντε λεπτά ρίχνω μια κούπα γλυκό τραχανά. Σε λίγο το μείγμα γίνεται σφιχτό, αφού ο τραχανάς πίνει τα υγρά και φουσκώνει. Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε τα φύλλα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο, όμως προτιμώ να ανοίγω αφού μπορώ και είναι καλύτερο.
Στο φύλλο βάζουμε πάντα λίγο λάδι, το κόβω στη μέση και τοποθετώ λίγο από τη γέμιση στις μεγάλες πλευρές. Το ρολάρουμε δημιουργώντας πλοπιρίτσες (μπαστουνάκια).
Δίνουμε αυτό το σχήμα και ψήνουμε ατομικά κομμάτια ή συνεχίζουμε το γέμισμα του ταψιού.
Αλείφουμε πάντα με λάδι τον πάτο του ταψιού και τα φύλλα από πάνω. Ψήνουμε μία ώρα και κάτι.
Η μία ήταν "στριφτόπιτα". Κλασσική μικρασιατική συνταγή απ' όπου και η καταγωγή μου.
Σας την παραθέτω, είναι εύκολη, πολύ νόστιμη και μάλλον χειμωνιάτικη.
Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο ένα κρεμμύδι και σοτάρουμε 1/2κ κιμά. Εγώ το σβήνω πάντα με λίγο λευκό κρασί.
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω δύο νεροπότηρα νεράκι και προσθέτω το αλατοπίπερο.
Αφού βράσει για πέντε λεπτά ρίχνω μια κούπα γλυκό τραχανά. Σε λίγο το μείγμα γίνεται σφιχτό, αφού ο τραχανάς πίνει τα υγρά και φουσκώνει. Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε τα φύλλα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο, όμως προτιμώ να ανοίγω αφού μπορώ και είναι καλύτερο.
Στο φύλλο βάζουμε πάντα λίγο λάδι, το κόβω στη μέση και τοποθετώ λίγο από τη γέμιση στις μεγάλες πλευρές. Το ρολάρουμε δημιουργώντας πλοπιρίτσες (μπαστουνάκια).
Δίνουμε αυτό το σχήμα και ψήνουμε ατομικά κομμάτια ή συνεχίζουμε το γέμισμα του ταψιού.
Αλείφουμε πάντα με λάδι τον πάτο του ταψιού και τα φύλλα από πάνω. Ψήνουμε μία ώρα και κάτι.
Το αποτέλεσμα είναι να κλέβουν τα γύρω κομμάτια πριν το σερβίρισμα, όταν είναι ζεστά και τραγανά.
Είναι πολύ εύκολη με έτοιμο φύλλο. Με το χειροποίητο είναι λίγο φασαρία, αλλά αξίζει τον κόπο. Αν σας ήρθε μοσχοβολιά, ελάτε να σας e-φιλέψω.
Είναι πολύ εύκολη με έτοιμο φύλλο. Με το χειροποίητο είναι λίγο φασαρία, αλλά αξίζει τον κόπο. Αν σας ήρθε μοσχοβολιά, ελάτε να σας e-φιλέψω.
6 σχόλια:
Πω, πω, υπέροχη...
Ένα κομμάτι και για μένα, καλέ κυρία;;;
(και για το ταψί δεν λέω όχι :)
καλημέρα από ΝΖ, πάω για αντιγραφή...
Ηρθα κι εγω.... Καλά λείπει ο Μάρτης απ την Σαρακοστή; Οπου πίτα και η Εύη απο πάνω!!! χιχιχι
Να πάρω και εγω μεζεδάκι που μου έσπασε την μύτη.... Δεν με νοιάζει γωνία μέση, απ όπου να ναι!!
Καλή συνέχεια φίλη μου :)))
Αν μας ήρθε λέει....
:-)))
Θα το φτιάξω,
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
θέλω κι εγώ κομματάκι αν περίσσεψε, όσο για το φύλλο είναι μια απόφαση, όσο περισσότερο ασχοληθεί κανείς τόσο πιο εύκολο γίνεται κάθε φορά
Τέλεια φαίνεται.. τι μας κάνεις!!
Καλώς τα κορίτσια.
Αrtanis
Όλο το ταψί δικό σου με πολλή χαρά.
ΕΥΗ
Κράτησε την όρεξή σου, θα ακολουθήσει κι άλλη.
Σ΄ευχαριστώ.
ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ
Μη λυπηθείς το πιπεράκι. Τραβάει που λέμε μπυρίτσα ή κρασί. Γίνεται και finger food, εεε!!!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
Πως φαίνεται οτο γνωρίζεις την τέχνη του φύλλου.
Αλήθεια είναι εύκολο, εκτός από το αλεύρωμα της γύρω περιοχής.
roadartist
Είναι και ... διαίτης!!
Δημοσίευση σχολίου